Ta en rundtur med familien

Ute etter ting å gjøre i Bergen?

Ta en rundtur med familien på Norges Fiskerimuseum

– Forskere har sagt at hvis vi ikke endrer vaner så vil det snart være mer søppel enn fisk i havet, sier Hedda Wulff (12).
Hun er ikke på Norges Fiskerimuseum for første gang – faktisk har hun rukket å besøke det relativt nye museet flere ganger både med venner og familie.

Sammen med lillebroren sin Håkon Wulff (11) prøver hun lykken i «Fiskedammen», en del av utstillingen Ressurser til låns, hvor de begge klarer å navngi flere av fiskene de får på kroken.

Følelsen av napp

Håkon hiver magnetkroken uti dammen og trekker opp en diger torsk.

– Her kan man føle på hvordan det er å få fisk på kroken, sier han smilende.

I dammen flyter også søppel og flasker, og illustrerer godt hvordan fremtiden kan bli seende ut. Her kan man heldigvis velge å levere flaskene til gjenvinning hvor de hører hjemme, men også å slippe utrydningstruede arter tilbake i havet.

Selv synes han det er viktig å ta ansvar og være et godt forbilde blant annet for yngstemann i familien, Eskil Wulff (7).

Spill deg smartere

Eskil på sin side har rundet fiskedammen for lengst og er klar for en av sine favorittaktiviteter på museet, nemlig sjømatbyen Fin City. Og det er ikke uten grunn at nettopp dette rommet får mye oppmerksomhet.

Over ni storskjermer kan spilleren lage sin egen avatar med eget bilde, og spille og konkurrere seg gjennom de ulike stegene i havbruksnæringen, helt fra klekkeri til salgsdisken.

Også Håkon og Hedda er begeistret for Fin City, og Håkon har posisjonert seg ved å kapre førsteplassen opptil flere ganger.

– Gøy å konkurrere

Nytt møter gammelt i den vernede tørrfiskboden, med storskjermer i et rom av eldet treverk og skjevt gulv. Det både ser ut og lukter som et sted fra en annen tid, mens spillgledene er hjertelig til stede og stemningen er på topp.

Utstillingen er spesielt tilrettelagt for å appellere til barn og unge, og er en morsom måte å lære om moderne havbruk.

Eskil mener Fin City passer godt for både store og små.

– Alle som synes det er gøy å konkurrere vil like dette. Det hadde vært gøy å ta førsteplassen, sier 7-åringen mens han konsentrerer seg om oppgaven som går ut på å laste om bord varer på lastebilen som skal frakte fisk ut i butikk.

Et museum i seg selv

I mellomtiden kan de voksne og eldste barna utforske resten av etasjen. I enden av gangen vises en dokumentar om selfangst  – næringen som forsvant – med kommentar av tidligere direktør Christian Rieber fra G.C Rieber. En næring  som møtte stor kritikk på 90-tallet.

Tar du deg en spasertur på museet kan du utforske de tradisjonelle utstillingene – hvor blant annet du kan se og ta på tørrfisk – et helt unikt verdensarvprodukt. Tørrfiskhandelen har vært svært viktig både kulturelt og finansielt for Norge i over tusen år, og den mektige Nidarosdomen i Trondheim er i stor grad bygget på penger fra tørrfisknæringen.

Bygget som huser Norges Fiskerimuseum – som er landets eldste næringsmuseum – er på mange måter et museum i seg selv. Utformet med elegante glassbroer mellom byggene kan du enkelt bevege deg fra et sted til et annet, og det finnes rom for å slå seg ned og slappe av på en av museets stilfulle sitteplasser i vakre og rolige omgivelser.