Opplev museet

Velkommen til Norges Fiskerimuseum i Sandviken i Bergen.

Museet har aktiviteter for store og små! La dere inspirere av ekte fiskerhistorier!

Les mer om noen utstillinger under.

Ressurser til Låns

”Ressurser til låns” er vår nyeste utstilling!

På loftet til Norges Fiskerimuseum kan du nå møte havforskere, se hvordan fiskeriteknologi har utviklet seg, og oppdage hvordan alle i verden må samarbeide om å ta vare på det blå matfatet.

Utforsk historien om havet ved å fordype deg i interessante gjenstander og fortellinger, eller samarbeid med hele familien om et mangfold av nye aktiviteter. Finn silden som svømmer under båten, hjelp fisken å slippe unne på vippebrettet, eller dykk tørrskodd ned i dypet med ROVen! Får du lyst på noe godt etter å ha lest om hvordan norsk sjømat har endret seg, og tatt en titt i kokebok-kroken, kan du prøve å få noe på kroken i Fiskertanken.

 

Verden Under Vann

Bli med under havoverflaten!

Bli kjent med havet, kysten og fiskene. 71 prosent av kloden er dekket av vann, men hvor ofte får du muligheten til å utforske havbunnen? Med høyteknologisk utstillingsdesign og stemningsfull scenografi får du følelsen av å bevege deg under vann, fra de store havstrømmene til vår lokale kyst. På denne reisen vil du bli kjent med mangfoldet og den finstemte balansen i livet under vann. Utstillingen på museet er rettet mot barn, men det er nok av opplevelser for alle i familien.

Her kan du prøve en dykkerhjelm eller utforske spillstasjonene som er plassert rundt omkring. Det er også forstørrelsesglass å kikke i, skjell å leke med eller du kan ta en 'selfish', et bilde av deg selv som fisk, blekksprut eller hai!

Det Eventyrlige Fisket

Et eventyrlig fiske gjennom historien!

De rike fiskeriene langs kysten har til alle tider vært selve forutsetningen for å kunne leve og bo i Norge. At fiskerihistorien har vært med å forme Norge som nasjon, understreker hvor nært knyttet landet vårt er til havet.

I det «Eventyrlige Fisket» kan du bli kjent med både norske fiskerier, og havbruksnæringen: Sett deg ned og lytt til tre generasjoner fiskere som forteller sine opplevelser, dykk ned i en laksemerd, eller få med deg små innblikk i vår rike fiskerihistorie.

De yngste i familien kan hilse på «Oluf», kjempekrabben som vokter inngangen til utstillingen! De kan også spille spill, eller lage egne fantasidyr

Sjøbodene

Opplev en orginal bergensk tørrfiskbod. Kjennl lukten av havet, mens du utforsker rommene og gangene med skjeve gulv og laftede vegger. 

Sjøbodene Norges Fiskerimuseum ligger i er en utstilling i seg selv. Midt på 1600-tallet var havneområdene rundt Vågen fullt utbygget. De bergenske kjøpmennene trengte nye strandlinjer til sine pakkhus, og fylte Sandviksbukten opp med sjøboder. Bodene ble særlig brukt til lagring av tørrfisk, men også mye mer. Gå tilbake i tid og utforsk et myriader av svalganger og spennende rom!

På slutten av 1800-tallet var det ca. 150 slike bygninger i Sandviken, og mange av bodene var plassert på bolverk ute i sjøen, med tilkomst for båt på alle sider. Dette ga Sandviken tilnavnet «Nordens Venezia». Det er færre enn 40 sjøboder som fremdeles står, og moderne landutfyllinger har plassert bodene på tørt land. Her på Fiskerimuseet kan du se hvordan det en gang var, da de opprinnelige kanalene er rekonstruert.

Selfangst - næringen som forsvant

Selfangstindustrien måtte etter sin storhetstid gi tapt for internasjonale protestaksjoner.

 

 

 

G.C. Rieber & Co. A/S var bindeledd mellom selfangsten på ishavet og det internasjonale motemarkedet for selskinn. Direktør Christian Rieber ble skyteskive for protestaksjonene mot selfangst. Utstillingen byr på en film der Christian Rieber selv forteller om opp og nedturen i selfangstindustrien. Utstillingen viser også gjenstander fra fangst og skinnhandel.

Fin City

Kommer snart på Norges Fiskerimuseum!

Som innbygger i Fin City får du hjelpe til med noe viktig og spennende - nemlig å produsere sjømat! Mens du selv står innerst i en fjord, får du passe på at lakseyngelen vokser seg stor og sterk. Så får du mate laksen i merden, sortere fisk på slakteriet, og selge sjømat ut til hele verden.