Hopp til hovedinnhold

Beffen

Kanskje verdens minste cruise?

  • Sommerbilde av Beffen i havnen ved Norges Fiskerimuseum
    Silje Katrine Robinson

Kom sjøveien til museet!

Fra 1.juni til 31.august kan du ta den historiske fergen Beffen fra Vågen til Norges Fiskerimuseum.

Ønsker du å starte fra sentrum, går båten fra egen kai like ved Rundetårnet. Da får du med deg alle de mest kjente landemerkene på veien ut til oss: Bryggen, Håkonshallen, Rosenkrantztårnet og den vakre sjølinjen i Sandviken. Billetter kjøper du ombord.

Du kan ta en pause helt i sjøkanten hos oss, med en kaffe og noe å bite i på vår museumskafe BOD 24. Har du lyst å besøke museet, får du 20% på inngangsbilletten når du viser Beffen-kvitteringen.

  • Dette er et arkivbilde av Beffen ved Holbergsalmenning i BErgen
    Historisk bilde av Beffen ubb-bros-00299e

Historiske fakta

Bergens Elæktriske Færgeselskab - B.E.F

Historie
I 1894 tok bergenseren J.C. Troye initiativ til å starte selskapet, og første ferge var i drift 1. august samme år. I 1896 var det drift av flere ferger på Vågen, mellom Dreggen og Murallmenningen og mellom Bradbenken og Holbergsallmenningen. I en kort periode var det også et trekantsamband mellom Vågsbunnen – Bradbenken og Tollboden.
Ved starten gikk det fire små ferger i seks ulike samband på Vågen og Puddefjorden. Denne fergen er den tolvte i rekken.

3. juni 2012 ble «Beffen» løftet av Vågen og fraktet til Nordåsvannet i forbindelse med Lions Club Fanas årlige «Kolibrifest» til inntekt for CARF. Under arrangementet gikk «Beffen» i rute mellom Sjøsportsenteret, Marmorøyene og Bergens Roklub.

1. juni 2015 ble EF «Beffen» satt i rute der hvor MF «Beffen» gikk. I 2019 ble de tre fergene lagt ut for salg. For at de ikke skulle forsvinne fra Bergen, fikk Bergen kystkultursenter støtte fra kommunen og næringslivet til å kjøpe dem og fortsette fergedriften.

I Norge er EF «Beffen» det første «nullutslippsfartøy» som er sertifisert som passasjerskip.


Museum24:Portal - 2024.05.06
Grunnstilsett-versjon: 2