Aktiviteter ute og inne

Norges Fiskerimuseum har mange kjekke aktiviteter for hele familien

 

Lån gratis miljøkajakk og hold havet rent

De grønne miljøkajakkene er et av våre mest populære aktiviteter!

Norges Fiskerimuseum og Bergen Kystkultursenter har nå fått to miljøkajakker på plass i havnen. Vi håper du vil bidra til å holde kysten ren samtidig som du nyter de vakre naturomgivelsene fra kajakken. Dette er en perfekt sommeraktivitet! Ta med en venn, et familiemedlem, eller kanskje en date?

Kajakkene kan bookes fra 1.mai-31.august her. Dere leier for 2 timer, og vil være tilgjengelig mellom kl.13-15.

Enkelt, gøy og miljøvennlig
Konseptet er ukomplisert: Du låner med deg en miljøkajakk og tilhørende utstyr gratis, og begynner å padle! Den eneste betingelsen er at du plukker med deg det du finner av søppel. Du får med deg spann og klype til å samle søppel.

 Du kan padle i kanalene mellom museets historiske sjøboder, i veteranbåthaven, i Sandviksbukten mot Skuteviken eller Gamle Bergen. Kajakken er din i opptil to timer. Når du er tilbake på land tar du med søppelet du har samlet til museet, og veier og registrerer «fangsten».

Del opplevelsen på sosiale medier!
I likhet med tusenvis av andre, kan du bidra til å spre det gode budskap og dele padleturen din på sosiale medier ved å bruke #greenkayak. Legger du til #norgesfiskerimuseum, er du med i trekningen av et årskort på museet!

 GOD PADLETUR!

7 ting å oppleve på Norges Fiskerimuseum

Lurer du på hva dere kan finne på i helgen for hele familien? 

7 ting å oppleve på Norges Fiskerimuseum

Få gode tips til hva du kan gjøre i Bergen når det regner eller når du vil planlegge spennende utflukter for deg og familien. Legg besøket til oss på en helt vanlig tirsdag eller gjør det til en opplevelse i helgen. Norges Fiskerimuseum i Sandviken har aktiviteter for barn og voksne i alle aldre, uansett vær! Visste du at alle barn under 16 år kommer inn gratis hos oss?

 

 1. Opplev en vaskeekte tørrfiskbod
  Museet ligger i en av de gjenværende sjøbodene i Sandviken. Bodene ble bygget slik at de på 1700-tallet hadde enkel tilkomst med båt fra flere sider. Gå på oppdagelsesferd i og rundt det historiske bygget og se hvorfor Sandviken ble kalt «Nordens Venezia».
 2. Prøv deg som sjømatprodusent
  Lær om produksjon av sjømat gjennom vårt virtuelle spill. I Fin City produserer du laks og annen sjømat fra rogn til ferdig salgsvare. Spillet er rettet mot barn, men det er like gøy for voksne. De ulike spillstasjonene tar for seg de forskjellige leddene i produksjonen, fra klekking til salgsvare. Klarer du å sette ny rekord?
 3. Oppdag Norges fiskerihistorie
  Havet har alltid vært viktig for Norge og fiskenæringen har vært med på å forme Norge som nasjon. Lær mer om hvordan fisket har utviklet seg, og hør tre generasjoner fiskere fortelle om deres opplevelser. Bli med på en spennende reise gjennom Norges fiskerihistorie.
 4. Storeblå - visningssenter for havbruk
  Opplev det helt nye visningssenteret for havbruk - Storeblå. Senteret ligger 5 minutters gange fra Norges Fiskerimuseum. Storeblå tar deg med på en reise gjennom dagens produksjon av norsk laks. La deg omslutte av et audiovisuelt univers som viser betydningen av næringen for samfunnet og utfordringene som må løses for fremtiden. Er havbruk bærekraftig? Hvorfor er havbruk viktig? Hva er fremtidens havbruk
 5.  Hils på Oluf
  Oluf er en av museets mest besøkte attraksjoner! Oluf er en gigantisk krabbe som sitter og vokter over ene etasjen på museet. Tør dere hilse på han – vi lover at han er veldig snill? De aller tøffeste tar et bilde og deler det med oss ved å bruke emneknaggen #krabbenoluf
 6. Lær mer om havets historie
  I utstillingen «Ressurser til låns» kan du oppdatere deg om havets historie, hvordan fiskeriteknologi har utviklet seg og hvordan fremtiden ser ut. Her møter du havforskere og lærer hvordan hele verden må samarbeide for å ta vare på det blå matfatet.
 7. Dykk ned i en verden under vann
  I museet har vi laget en hel utstilling som skal få deg til å føle at du er under vann. Med lyd, lys og fisker i alle farger rundt deg kan dere se på skjell og snegler i mikroskop, pusle alle verdenshavene, eller ta dere en «Selfish».

 

Etter å ha gått på oppdagelsesferd rundt om i museet, kan det være fint med en pust i bakken. I vår lunsjkafé, BOD 24, finner du fort roen. Her kan du nyte en deilig kopp med kaffe mens du nyter en av Sandvikens beste utsikter.  

 

Hvordan komme seg til oss? Se praktisk informasjon

Se våre åpningstider her.

Velkommen til ekte fiskerhistorier hos Norges Fiskerimuseum!

Besøk Storeblå Visningssenter for Havbruk

Få et spennende og unikt innblikk i norsk havbruk.

 

Lær mer - opplev mer! 
La deg omslutte av et audiovisuelt univers og bli med på en reise gjennom dagens produksjon av norsk laks og ørret. Hvordan påvirker havbruk miljøet? Samfunnet? Økonomien? Maten du spiser? Den moderne og tankevekkende utstillingen på Storeblå gir et innblikk i hvilke utfordringer som må løses for fremtiden. Hvordan mener DU vi bør prioritere?

Storeblå åpnet av Statsminister Erna Solberg 20.august 2020. Les mer om Storeblå her.
Du finner Storeblå i Sandviksboder 1G, kun 5 minutters gange fra Norges Fiskerimuseum. Prosjektet er et samarbeid mellom Norges Fiskerimuseum og sjømatselskapet Lerøy.

 

 

Utleie av robåter

Vi leier ut robåter for de som vil utforske havnen eller nærområdet hver dag i museets åpningstid!

Museet låner ut ulike tradisjojnsbåter til roturer. Vi anbefaler at de enten brukes i havnen hos oss, eller langs land mot Skuteviken, hvor det er minst værutsatt.

Det er gode muligheter for å få både pale og makrell i fjorden utenfor museet. Båtene blir fortøyd ved bryggen foran BOD 24 (mellom fergen Beffen og Vikingskipet).

I garderoben får du redningsvester, årer og kasse med signalfløyte/kart/vanntett «mobilveske» til båtturen.

Det anbefales at man er båtvant, og båtene leies ut på eget ansvar. Leietaker må lese sikkerhetsreglene og signere med navn, tlf nr og tidspunkt for retur.

Tre tradisjonelle robåter leies ut

Vi anbefaler roing i havnen og Sandviksbukten fra Skuteviken til Gamle Bergen (maks 100 meter fra land). Båtene blir fortøyd ved bryggen foran BOD 24 (mellom Beffen og Vikingskipet). I garderoben er redningsvester, årer og kasse med signalfløyte/kart/vanntett «mobilveske» til båtturen. Leietaker må lese sikkerhetsreglene og signere med navn, tlf nr og tidspunkt for retur.

Strandebarmer færing (Storm) og Askeladden (plastbåt);
Maks 4 personer pr båt.
Pris kr 100 pr time.
Gratis (1 time) for de som viser Aktivitetskortet!

Hardanger seksæring (Fløttmann1);
Maks 8 personer.
Kr 200 pr time


Varighet 1-3 timer.
Barn under 16 år sammen med en voksen.

For de som ønsker bruke robåter på kveldstid kan «Båtdeleringen» til Sandviken kystlag anbefales (ref. eget info.skriv/regelverk).

Ta et dypdykk i Norges rike fiskerihistorie

Fiske, kyst og hav har vært en stor del av Norges identitet, og ikke minst viktig for næringsvirksomheten, men hvor mye vet du egentlig om Norges fiskerihistorie?

Ønsker du å lære mer om dette og er på jakt etter ting å gjøre i Bergen, kan du besøke noen av våre faste utstillinger som sammen forteller om denne viktige delen av vår rike kysthistorie.

Hør historien
Menneskene som selv har jobbet i, eller opplevd fiskerinæringen på nært hold, er de beste til å fortelle sin historie. I utstillingen Det Eventyrlige Fisket kan du lytte til tre generasjoner fiskere som skildrer sine opplevelser. Gjennom deres historier får du et godt innblikk i hvordan ting har endret seg gjennom tidene. Her kan du blant annet lære mer om havbruk og blant annet se hvordan er laksemerd fungerer.  

Se næringen som forsvant
Selfangst – næringen som forsvant viser hvordan denne delen av næringen måtte opphøre etter sterke internasjonale protester. G.C. Rieber & Co. A/S var et viktig bindeledd mellom selfangsten og motemarkedet, og fikk hard medfart under disse protestaksjonene. I utstillingen vises en film hvor Christian Rieber forteller om sine egne erfaringer fra denne tiden. 

Opplev utviklingen
Mange er opptatt av å vite mer om hvordan vi som land har tatt vare på de ressursene vi er så avhengige av, og i utstillingen Ressurser til Låns, kan du få bedre innsikt i nettopp dette. På loftet til Norges Fiskerimuseum kan du se hvordan fiskeriteknologien har utviklet seg, møte havforskere og oppdage hvordan samarbeid på tvers av landegrenser må til for å ta vare på livet i havet. 

Sammen gir disse utstillingene et bredt bilde av norsk fiskerihistorie og kystkultur, og det er mye spennende å fordype seg i for både voksne og barn. Enten du vil gå i fred og ro og studere historien nøye, eller om du ønsker utforske næringen sammen med barna gjennom aktiviteter, lek og moro.

Kafébesøk
Etter å ha studert eller lekt deg gjennom Norges fiskehistorie, kan du synke ned i en av godstolene i vår lunsjkafé, BOD 24. Her tilbys det lekre retter, noe søtt og selvfølgelig det meste du kan få lyst på av drikke.  

Åpningstider og priser
🐟Les mer om våre åpningstider her, og sjekk hva inngangen koster.
🐟Husk at alle barn under 16 år går gratis!

🐟Velkommen🐟

7 ting du ikke visste om Sandviken

Det er ingen tvil om at Sandviken har en helt egen sjarm. Foruten turmuligheter er bydelen spekket av historie -det er garantert mye du ikke vet om denne vakre bydelen!

Visste du for eksempel at:

1. Sandviken var stedet «fiffen» dro for å komme bort fra byen
Det var vanskelig å bygge store lyststeder i den brannfarlige byen Bergen. Derfor gjorde storborgerskapet heller dette i Sandviken, slik at de om sommeren kunne trekke seg tilbake fra byens stank og kloakk. Sandviken hadde 11 lyststeder bygget mellom 1780 og 1830. Av disse er Christinegård i Mulen er det mest kjente. Med en stor fransk hage og det greske tempelet Mon Plasir, gir det et historisk preg langs Fjellveien.

Foto: Ukjent, Universitetsbiblioteket i Bergen

Frydenlund var tidligere et lyststed på eiendommen Holmen i Sandviken som ble oppført i 1798. Foto: Ukjent, Universitetsbiblioteket i Bergen

2. De karakteristiske trehusene ble reddet av et byggekrakk
Mellom 1855 og 1900 var det en voldsom befolkningsvekst i Bergens-området, og det ble boligmangel. Det ble bygget store leiegårder i mur for å huse alle innflytterne, sik som i enden av Sandviken mot sentrum. Planen var at hele Sandviken skulle bebygges på denne måten, men i 1899 kom et byggekrakk som reddet trehusene som kjennetegner bydelen.

3. Næringslivet i Sandviken har aner tilbake til middelalderen
Den eldste møllen i Sandviken, Småmøllen, hadde røtter tilbake til middelalderen og var sannsynligvis landets eldste handelsmølle Rester av rennene etter mølledriften kan fortsatt ses langs turstien mellom Munkebotn og Sandviksfjellet.

Foto: ukjent, Universitetsbiblioteket i Bergen

Småmøllen var sist i bruk i starten av 1890-årene. Foto: Ukjent, Universitetsbiblioteket i Bergen

4. Sandviken ble kalt “Nordens Venezia”
På grunn av den langgrunne sandstranden i Sandviken var det enkelt å bygge sjøhus på fundament av tømmer i sjøen. Slik kunne båter komme til på alle sider av husene. I 1880 hadde Sandviken hadde 234 slike, og i dag er det færre enn 40 sjøboder igjen. Norges Fiskerimuseum ligger i to slike sjøboder!

Foto: ukjent, Universitetsbiblioteket Bergen
En robåt mellom sjøboder i Sandviken. Foto: Ralph L. Wilson, Universitetsbiblioteket i Bergen

5. Sandviken ble ikke en del av Bergen før i 1877
Sandviken har siden 1500-tallet utviklet seg fra ødemark til industribygd til forstad og bydel. I middelalderen var Sandviken et sted for mølledrift, senere for fiske og reperbaner og annen næring det ikke var plass til i byen.

Smaamøllen i Sandviken i Hagelstens tid. Christian Hagelsten solgte i 1877 eiendommen til Bergen kommune. Kilde: Bergen Byleksikon. Foto: Marcus Selmer, Universitetsbiblioteket i Bergen

6. I 1950- og 1960-årene passerte det årlig mellom 15 og 20 000 tonn tørrfisk gjennom Sandviksbodene
I tillegg til lagerhus for tørrfisk ble sjøbodene ble også brukt til mye annet, som pakking og lagring av klippfisk, rogn, saltsild og tran. Bergen var lenge den overlegne eksportøren av tran! Her ble det også lagret korn, salt, utstyr til reperbaner og bodene ble brukt til ulike typer småindustri.

7. På Norges Fiskerimuseum kan du oppleve ekte sjøboder
Museet holder til i fire originale sjøboder i Sandviken. Bli med på en reise tilbake i tid, og utforsk bygningenes svalganger og mange rom! Kanalene rundt sjøbodene har blitt rekonstruert, slik at man får et innblikk i hvordan det så ut her under storhetstiden til sjøbyen Bergen. Utstillinger kan forklare deg både om byggteknikker, og fortelle om de vakre maleriene som fylte veggene.

Tur til oppdrettsanlegg

Bli med på visningstur!

Etter ett og et halvt år med koronarestriksjoner kan vi endelig fylle båten med passasjerer igjen!
Har du lyst til å lære mer om havbruk? Og oppleve hvordan laks produseres på nært hold?
Da kan du besøke Storeblå visningssenter for havbruk og bli med på visningstur til et havbruksanlegg. Vi kjører RIB-båt fra Norges Fiskerimuseum i Sandviken til et oppdrettsanlegg for laks i Øygarden utenfor Bergen. Her får du gå på ringen rundt merden der laksen bor, og besøke fôrflåten. Om bord på fôrflåten får du et innblikk i hvordan laksen fôres og røktes, og arbeidshverdagen for de ansatte som jobber på anlegget.
RIB-turen ut til anlegget er en begivenhet i seg selv, og gir deg mulighet til å oppleve Vestlandets hovedstad og kysten rundt fra sjøen.
Vi kjører i vind og regn, sol og stille. Selve RIB-turen tar ca 30 min hver vei, og fordrer at du har god helsetilstand. Det kan blir røft på sjøen! Vi har imidlertid stort fokus på sikkerhet, med erfarne og kompetente RIB-piloter og utlån av alt sikkerhetsutstyr som trengs til turen.
Som en del av visningsturen får du besøke vår audiovisuelle utstilling om havbruk på Storeblå visningssenter. Utstillingen har som mål å gi deg en balansert og faktabasert formidling om en av Norges største næringer.
Hvilke muligheter ligger i havet? Hvordan har laksen det? Er havbruk bærekraftig?
På Storeblå Visningssenter for havbruk ønsker vi å invitere alle til å reflektere over hvordan maten vi spiser produseres. Bli med og ta del i diskusjonen om fremtidens matproduksjon i havet!

Om du har lyst å være med på RIB tur, kan turen bookes her

Vi kjører daglige turer fra 27.juni mandag til fredag, avreise fra Norges Fiskerimuseum kl.11fra utstillingen på visningssenteret