Aktiviteter ute og inne

Norges Fiskerimuseum har mange kjekke aktiviteter for hele familien

 

Lån gratis miljøkajakk og hold havet rent

De grønne miljøkajakkene er et av våre mest populære aktiviteter!

Norges Fiskerimuseum og Bergen Kystkultursenter har nå fått to miljøkajakker på plass i havnen. Vi håper du vil bidra til å holde kysten ren samtidig som du nyter de vakre naturomgivelsene fra kajakken. Dette er en perfekt sommeraktivitet! Ta med en venn, et familiemedlem, eller kanskje en date?

Kajakkene kan bookes fra 1.mai-31.august her. Dere leier for 2 timer, og vil være tilgjengelig mellom kl.13-15.

Enkelt, gøy og miljøvennlig
Konseptet er ukomplisert: Du låner med deg en miljøkajakk og tilhørende utstyr gratis, og begynner å padle! Den eneste betingelsen er at du plukker med deg det du finner av søppel. Du får med deg spann og klype til å samle søppel.

 Du kan padle i kanalene mellom museets historiske sjøboder, i veteranbåthaven, i Sandviksbukten mot Skuteviken eller Gamle Bergen. Kajakken er din i opptil to timer. Når du er tilbake på land tar du med søppelet du har samlet til museet, og veier og registrerer «fangsten».

Del opplevelsen på sosiale medier!
I likhet med tusenvis av andre, kan du bidra til å spre det gode budskap og dele padleturen din på sosiale medier ved å bruke #greenkayak. Legger du til #norgesfiskerimuseum, er du med i trekningen av et årskort på museet!

 GOD PADLETUR!

10 morsomme ting å oppleve på Norges Fiskerimuseum i Bergen

Har du noen gang hatt lyst til å padle kajakk, ro båt eller lære mer om hva som finnes under vann?

 

På Norges Fiskerimuseum i Sandviken kan du ta med deg hele familien og oppleve morsomme aktiviteter. Her er myriader av rom, svalganger og trapper, med laftede vegger og skjeve gulv full av gøyale, spennende og lærerike opplevelser for både barn og voksne. Vi har åpent alle dager, uansett vær. Og du, visste du at barn under 18 år kommer gratis inn?


1. På oppdagelsesferd i «Nordens Venezia»
Norges Fiskerimuseum ligger i en av de gjenværende sjøbodene i Sandviken. Historien går helt tilbake til 1700-tallet. Her var det opprinnelig enkel tilkomst med båt fra flere sider, slik at det skulle være lett å losse og laste tørrfisk. Ikke rart at Sandviken ble kalt «Nordens Venezia». Kom innom og gå på oppdagelsesferd hos oss. Her kan du «lukte» historien, se saltet i veggene og finne lukene i gulvet. Kanskje får du øye på den store tørrfiskstampen som henger mellom husene også?

 

2. Dykk ned i en verden under vann
I museet har vi laget en hel utstilling som gjennom lyd, lys og farger skal få deg til å føle at du er under vann. Hva med å se på skjell og snegler i mikroskopet, pusle sammen alle verdenshavene, eller ta en «Selfish»?

 

3. Gå på jakt etter Silja Sild
Møt Silja Sild, og følg stimen hennes til undervannsverdener, fiskeeventyr, spillstasjoner, hemmelige rom og uteaktiviteter.

 

4. Spill deg gjennom sjømatbyen Fin City
Har du tenkt på hva som skjer med fisken fra den fanges til du spiser den til middag? I spillet Fin City er det du som produserer laks og annen sjømat fra rogn til ferdig salgsvare. Du driver med andre ord din egen fiskeproduksjon og samler poeng underveis. Spillet er laget for barn, men du må gjerne utfordre større søsken eller foreldre. Klarer du å sette ny rekord i klekking av rogn?

 

5. Hvorfor må vi ta vare på havet?
Havet har alltid vært viktig for Norge, og fiskenæringen har vært med på å forme landet vårt. Men hvordan skal vi ta vare på alt som finnes i havet? I utstillingen «Ressurser til låns» kan du lære om havets historie, hvordan fiskeriteknologi har utviklet seg og hvordan fremtiden ser ut. Du kan prøve fiskelykken i fiskedammen vår, og få små og store fisk, truede arter og søppel på kroken. Hva skal tilbake til havet, hva skal sorteres og hva kan spises?

 

Les også om Skjulte perler i Sandviken.

 

6. Hils på Oluf og bli med på lærerike aktiviteter
Oluf er en av museets mest besøkte attraksjoner! Oluf er en gigantisk krabbe som sitter og vokter over den ene etasjen på museet. Tør dere hilse på han? Vi lover at han er veldig snill. De aller tøffeste tar et bilde og deler det med oss ved å bruke emneknaggen #krabbenoluf.
I aktivitetsrommet kan du utfordre familien: hvem klarer å lage ulike knuter og knop først? Eller kanskje dere sammen vil lage tau på gamlemåten? Kan dere samarbeide om å sette sammen en ekte tørrfisktønne? Kom og prøv da vel!


Heldigvis er ikke ekte krabber så store som Oluf, men denne krabben er faktisk laget av ekte skinn og tåler godt at barn klatrer på den.

 

7. Nyt sommeren med aktiviteter i museumshavnen
Norges Fiskerimuseum ligger vakkert til i sjøkanten. Her finner du morsomme aktiviteter for barn og spennende ting å gjøre for hele familien når du er i Bergen. Hva er mer naturlig enn å se bodene fra sjøen? Hos oss kan du leie en tradisjonell robåt og sammen kan dere ro og utforske nærområdet. En populær aktivitet er gratistilbudet miljøkajakk, hvor du får låne en kajakk og bidrar til å holde havet rent samtidig som du padler og koser deg.

 

8. Ta kanskje verdens minste cruise - Beffen
Visste du at Norges største veteranbåthavn omgir Norges Fiskerimuseum? Hver dag i sommer kjører den lille historiske fergen Beffen innom museet. Se Bergen fra en helt ny side og hopp av og på langs hele Sandviksruten, fra Vågen (i Bergen sentrum) til Gamle Bergen ytterst i Sandviken. En mer sjarmerende båttur finnes neppe!

 

Les også På oppdagelsesferd med Beffen.

 

9. Fart og spenning på Storeblå – visningssenter for havbruk
Vi har laget et helt nytt visningssenter for havbruk, kalt Storeblå. Senteret ligger fem minutters gange fra Norges Fiskerimuseum. Gjennom et audiovisuelt univers kan du reise gjennom norsk lakseproduksjon og dens betydning for nåtid og fremtid. Er havbruk bærekraftig? Hvorfor er havbruk viktig? Hva er fremtidens havbruk? Etter omvisning på senteret kan du bli med i åpen rib ut på sjøen. Dette passer for barn fra 12 år i følge med voksen. For mer informasjon se Storeblå sine nettsider

 

10. Lunsj og boller i kafé Bod 24
Etter å ha gått på oppdagelsesferd i museet anbefaler vi et besøk på vår koselige kafé Bod24, hvor det er god stemning og god mat for store og små. Kjøp lunsj og sett deg på uteserveringen, eller kos deg med deilig hjemmebakst inne. Hos oss er alle velkommen!

 

Etter å ha gått på oppdagelsesferd rundt om i museet, kan det være fint med en pust i bakken. I vår lunsjkafé, BOD 24, finner du fort roen. Her kan du nyte en deilig kopp med kaffe mens du nyter en av Sandvikens beste utsikter.  

 

Hvordan komme seg til oss? Se praktisk informasjon

Se våre åpningstider her.

Besøk Storeblå Visningssenter for Havbruk

Få et spennende og unikt innblikk i norsk havbruk.

 

Lær mer - opplev mer! 
La deg omslutte av et audiovisuelt univers og bli med på en reise gjennom dagens produksjon av norsk laks og ørret. Hvordan påvirker havbruk miljøet? Samfunnet? Økonomien? Maten du spiser? Den moderne og tankevekkende utstillingen på Storeblå gir et innblikk i hvilke utfordringer som må løses for fremtiden. Hvordan mener DU vi bør prioritere?

Storeblå åpnet av Statsminister Erna Solberg 20.august 2020. Les mer om Storeblå her.
Du finner Storeblå i Sandviksboder 1G, kun 5 minutters gange fra Norges Fiskerimuseum. Prosjektet er et samarbeid mellom Norges Fiskerimuseum og sjømatselskapet Lerøy.

 

 

Utleie av robåter

Vi leier ut robåter for de som vil utforske havnen eller nærområdet hver dag i museets åpningstid!

Museet låner ut ulike tradisjojnsbåter til roturer. Vi anbefaler at de enten brukes i havnen hos oss, eller langs land mot Skuteviken, hvor det er minst værutsatt.

Det er gode muligheter for å få både pale og makrell i fjorden utenfor museet. Båtene blir fortøyd ved bryggen foran BOD 24 (mellom fergen Beffen og Vikingskipet).

I garderoben får du redningsvester, årer og kasse med signalfløyte/kart/vanntett «mobilveske» til båtturen.

Det anbefales at man er båtvant, og båtene leies ut på eget ansvar. Leietaker må lese sikkerhetsreglene og signere med navn, tlf nr og tidspunkt for retur.

Tre tradisjonelle robåter leies ut

Vi anbefaler roing i havnen og Sandviksbukten fra Skuteviken til Gamle Bergen (maks 100 meter fra land). Båtene blir fortøyd ved bryggen foran BOD 24 (mellom Beffen og Vikingskipet). I garderoben er redningsvester, årer og kasse med signalfløyte/kart/vanntett «mobilveske» til båtturen. Leietaker må lese sikkerhetsreglene og signere med navn, tlf nr og tidspunkt for retur.

Strandebarmer færing (Storm) og Askeladden (plastbåt);
Maks 4 personer pr båt.
Pris kr 100 pr time.
Gratis (1 time) for de som viser Aktivitetskortet!

Hardanger seksæring (Fløttmann1);
Maks 8 personer.
Kr 200 pr time


Varighet 1-3 timer.
Barn under 16 år sammen med en voksen.

For de som ønsker bruke robåter på kveldstid kan «Båtdeleringen» til Sandviken kystlag anbefales (ref. eget info.skriv/regelverk).

Ta et dypdykk i Norges rike fiskerihistorie

Fiske, kyst og hav har vært en stor del av Norges identitet, og ikke minst viktig for næringsvirksomheten, men hvor mye vet du egentlig om Norges fiskerihistorie?

Ønsker du å lære mer om dette og er på jakt etter ting å gjøre i Bergen, kan du besøke noen av våre faste utstillinger som sammen forteller om denne viktige delen av vår rike kysthistorie.

Hør historien
Menneskene som selv har jobbet i, eller opplevd fiskerinæringen på nært hold, er de beste til å fortelle sin historie. I utstillingen Det Eventyrlige Fisket kan du lytte til tre generasjoner fiskere som skildrer sine opplevelser. Gjennom deres historier får du et godt innblikk i hvordan ting har endret seg gjennom tidene. Her kan du blant annet lære mer om havbruk og blant annet se hvordan er laksemerd fungerer.  

Se næringen som forsvant
Selfangst – næringen som forsvant viser hvordan denne delen av næringen måtte opphøre etter sterke internasjonale protester. G.C. Rieber & Co. A/S var et viktig bindeledd mellom selfangsten og motemarkedet, og fikk hard medfart under disse protestaksjonene. I utstillingen vises en film hvor Christian Rieber forteller om sine egne erfaringer fra denne tiden. 

Opplev utviklingen
Mange er opptatt av å vite mer om hvordan vi som land har tatt vare på de ressursene vi er så avhengige av, og i utstillingen Ressurser til Låns, kan du få bedre innsikt i nettopp dette. På loftet til Norges Fiskerimuseum kan du se hvordan fiskeriteknologien har utviklet seg, møte havforskere og oppdage hvordan samarbeid på tvers av landegrenser må til for å ta vare på livet i havet. 

Sammen gir disse utstillingene et bredt bilde av norsk fiskerihistorie og kystkultur, og det er mye spennende å fordype seg i for både voksne og barn. Enten du vil gå i fred og ro og studere historien nøye, eller om du ønsker utforske næringen sammen med barna gjennom aktiviteter, lek og moro.

Kafébesøk
Etter å ha studert eller lekt deg gjennom Norges fiskehistorie, kan du synke ned i en av godstolene i vår lunsjkafé, BOD 24. Her tilbys det lekre retter, noe søtt og selvfølgelig det meste du kan få lyst på av drikke.  

Åpningstider og priser
🐟Les mer om våre åpningstider her, og sjekk hva inngangen koster.
🐟Husk at alle barn under 18 år går gratis!

🐟Velkommen🐟

Tur til oppdrettsanlegg

Bli med på visningstur!

Etter ett og et halvt år med koronarestriksjoner kan vi endelig fylle båten med passasjerer igjen!
Har du lyst til å lære mer om havbruk? Og oppleve hvordan laks produseres på nært hold?
Da kan du besøke Storeblå visningssenter for havbruk og bli med på visningstur til et havbruksanlegg. Vi kjører RIB-båt fra Norges Fiskerimuseum i Sandviken til et oppdrettsanlegg for laks i Øygarden utenfor Bergen. Her får du gå på ringen rundt merden der laksen bor, og besøke fôrflåten. Om bord på fôrflåten får du et innblikk i hvordan laksen fôres og røktes, og arbeidshverdagen for de ansatte som jobber på anlegget.
RIB-turen ut til anlegget er en begivenhet i seg selv, og gir deg mulighet til å oppleve Vestlandets hovedstad og kysten rundt fra sjøen.
Vi kjører i vind og regn, sol og stille. Selve RIB-turen tar ca 30 min hver vei, og fordrer at du har god helsetilstand. Det kan blir røft på sjøen! Vi har imidlertid stort fokus på sikkerhet, med erfarne og kompetente RIB-piloter og utlån av alt sikkerhetsutstyr som trengs til turen.
Som en del av visningsturen får du besøke vår audiovisuelle utstilling om havbruk på Storeblå visningssenter. Utstillingen har som mål å gi deg en balansert og faktabasert formidling om en av Norges største næringer.
Hvilke muligheter ligger i havet? Hvordan har laksen det? Er havbruk bærekraftig?
På Storeblå Visningssenter for havbruk ønsker vi å invitere alle til å reflektere over hvordan maten vi spiser produseres. Bli med og ta del i diskusjonen om fremtidens matproduksjon i havet!

Om du har lyst å være med på RIB tur, kan turen bookes her

Vi kjører daglige turer fra 27.juni mandag til fredag, avreise fra Norges Fiskerimuseum kl.11fra utstillingen på visningssenteret

Skjulte perler i Sandviken

Som første museum i Bergen har Norges Fiskerimuseum i Sandviken fått «Vardemerket» – et nasjonalt merke for reiselivsopplevelser av høy kvalitet. Nysgjerrig på hva det innebærer? Da må du lese videre.  

Norges Fiskerimuseum ligger idyllisk til i gamle sjøboder fra 1700-tallet. Før var det så mye som 200 slike sjøboder i Sandviken. De ble brukt til lagring av tørrfisk. Her myldret det av liv. Bergen lå nemlig perfekt plassert mellom fisket i nord og det europeiske markedet i sør. I Sandviken ble tørrfisk lagret til godt utpå 1990-tallet.

Fortsatt kan man kjenne den særegne lukten i veggene inne på museet. Både gulv og vegger har blitt skeive med tiden. Bevart veggdekor pryder fortsatt noen av rommene som vitner om en svunnen tid. Her kan du nesten gå deg vill i de smale gangene og de utallige rommene som til sammen danner Norges Fiskerimuseum. Museumsbygningene er i seg selv en viktig del av historien.


Norges Fiskerimuseum er Norges eldste næringsmuseum. Museet flyttet inn i sine nåværende lokaler i Sandviken i 2015, men ble etablert i 1882. De gamle sjøbodene var før brukt som tørrfisklager, og ble satt opp delvis ute i sjøen for at båtene skulle ha tilkomst fra flere sider av bygget. Husene er bygget på fundamenter av tømmerstokker som gjør at både gulv og vegger blir skeive med tiden. Museumspedagog Gitte Bastiansen kjenner til hver krik og krok inne på museet.

 

Bergen – perfekt plassering

To utvekslingsstudenter er på vei ut i en kajakk i havnen utenfor Norges Fiskerimuseum. Det har endelig sluttet å regne. Temperaturen er akkurat passe. Sem og Zoe som de heter, har bodd i Norge i et år. Lenge har de tenkt på å ta turen til museet og låne en miljøkajakk, en tur der du både padler og plukker med deg søppel i vannet.

– Vi hørte om Norges Fiskerimuseum fra noen venner allerede da vi kom til Bergen for snart et år siden. Og i dag kom vi oss endelig av gårde, forteller Sem.

 De to jentene, som er fra Belgia og Storbritannia, synes Bergen er en nokså liten by med korte avstander. Turen ut til museet var ikke lang.

 – Det var kun fem minutter med buss fra Bryggen, fortsetter Zoe.


Hos Norges Fiskerimuseum er det lagt til rette for aktiviteter både innendørs og utendørs. Utvekslingsstudentene Sem og Zoe har kommet til museet for å låne en miljøkajakk. Det er en fin måte å se Sandviken fra sjøen, samtidig som man plukker med seg søppel man finner underveis.

 

Alt du trenger for å forstå Norge

– Du kan ikke forstå Norge uten å kjenne til fiskerihistorien, sier Gitte Bastiansen. Hun er museumspedagog og formidler ved museet.

Hver dag viser hun barnehager, skoleklasser og andre besøkende rundt på området. For Norges Fiskerimuseum er virkelig en skjult perle, både for store og små. Robåtutleie, interaktive spill, oppgaver som skal løses, kafé og ikke minst Storeblå visningssenter med egne rib-turer, er bare noe av det museet kan skilte med. Men la oss begynne innendørs.

­– Vi har tre faste utstillinger som viser hvorfor Norge har så mye fisk, hvordan vi har utviklet fiskeriene våre og konsekvensene dette har hatt for fisken, fortsetter Bastiansen.

 

En verden under vann

Vi har kommet inn i den første utstillingen der en undervannsverden åpenbarer seg med klukkende lyder, dempet blålig belysning og virtuelle dyr som svømmer i bedagelig tempo over veggene.

Et par turister er også i rommet. De tester ut den populære «selfish»-maskinen der du får ansiktet ditt på en fisk. Etterpå kan du finne igjen din egen «selfish» nede i resepsjonen.


Museet har flere utstillinger som passer for både barn og voksne. Historiene blir formidlet både teknologisk og analogt.

 

Litt bortenfor henger flere plaketter med fiskearter i Norge.

– Det er faktisk gamle gipsfigurer som museet fikk laget på 1890-tallet, forklarer Gitte Bastiansen.

Norge har verdens nest lengste kystlinje og verdens lengste isfrie kystlinje.

– Og på den måten er det lett for oss å høste av ressursene i havet, forklarer museumspedagogen.


Etter etableringen av fiskerimuseet i 1882 fikk museet laget en rekke gipsfigurer av fiskearter i Norge De er like fine i dag som for 140 år siden, og har fått plass på veggen i utstillingen om livet under vann.

Les også om 10 morsomme ting å oppleve på Norges Fiskerimuseum i Bergen.

 

Det eventyrlige fisket

Fortsatt er fiske et av Norges farligste yrker. I filmen der tre generasjoner fiskere; bestefar, sønn og barnebarn, snakker om sine opplevelser, får man høre om både sorger og gleder ute på havet.

– Filmen er en av våre mest populære installasjoner, forteller Bastiansen. 

Filmen er en del av den andre utstillingen kalt «Det eventyrlige fisket». Her får man et innblikk i fiskerinæringen helt tilbake til 1754 da det norske kontoret overtok tørrfiskhandelen etter hanseatene på Bryggen.

For barna er det kanskje vel så spennende å klatre på den kjempestore krabben Oluf som vokter utstillingen med sine digre krabbeklør.

– Visste du at krabber nesten er blinde og at det er derfor de går sidelengs. De bruker i stedet følehårene de har på føttene til å kjenne hvor de er, skyter Gitte Bastiansen inn.


Heldigvis er ikke ekte krabber så store som Oluf, men denne krabben er faktisk laget av ekte skinn og tåler godt at barn klatrer på den.

 

Det blå matfatet

I den siste utstillingen, «Ressurser til låns», lærer man om hvordan det blå matfatet har blitt, og blir forvaltet. For hvordan kan man på best mulig måte passe på at man ikke fisker opp all fisken?

Her inne kan barn og voksne sammen gjøre et dypdykk i havet, sveive seg gjennom hvalfangsthistorien eller fiske i den magnetiske fiskedammen.

– Barnebarn og besteforeldre blir ofte stående og fiske sammen i dammen og diskutere de forskjellige artene, hvilke fisk som er rødlistet og hva man skal gjøre hvis man finner søppel i sjøen.


Gitte Bastiansen viser hvordan man kan fiske opp torsk fra den magnetiske fiskedammen, som er en del av utstillingen «Ressurser til låns». I fiskedammen må man skille mellom vanlig fisk, truede arter og søppel.

 

Bli en lakseprodusent

Siste tilskudd til Norges Fiskerimuseum er den virtuelle sjømatbyen Fin City. Akkurat i dag har museumspedagogen rommet for seg selv.

Først oppretter hun en avatar. Deretter er det bare å sette i gang lakseproduksjonen fra klekking av rogn til fisken er pakket og sendt ut i verden. I virkeligheten eksporteres det daglig ca. 14 millioner laksemåltider ut av Norge

– Fin City er kjempepopulær. Den passer best fra tiårsalderen  og oppover, men yngre barn er her ofte med foreldrene sine, forteller Gitte Bastiasnen.


Vil du prøve deg som lakseprodusent? Da kan du teste ut det virtuelle spillet Fin City hvor du får poeng for valg og utførelse av oppgaver.


Les også På oppdagelsesferd med Beffen.

 

Norges største veteranbåthavn

Utenfor har utvekslingsstudentene Sem og Zoe kommet seg et lite stykke ut i havna. Med seg har de bøtte og hov for å plukke søppel. De har raskt fått dreisen på padlingen og glir forbi både minifergen Beffen og et stort vikingskip. Havnen utenfor museet er nemlig en av Norges største veteranbåthavner, med alt fra hvalfangstbåter til gamle robåter.  

I sommerhalvåret legger Beffen til i havna flere ganger om dagen. Den går i rute mellom Vågen og Gamle Bergen. På veien stopper den utenfor Norges Fiskerimuseum slik at besøkende kan få seg en tur på museet og spise litt på Bod 24. Når Sem og Zoe kommer tilbake til land har de tenkt å gjøre nettopp det.

– Vi vil gjerne lære mer om Norges fiskerihistorie før vi drar herfra, avslutter de.


Sem og Zoe er på vei ut den lille bukten utenfor Norges Fiskerimuseum. Det er gratis å leie den grønne miljøkajakken. Om du vil leie robåt er det også mulig.

 

Hvordan komme seg til oss? Se praktisk informasjon

Se våre åpningstider her.

 

På oppdagelsesferd med Beffen

Hopp om bord på Beffen og du får sett deler av Bergen by du ellers ikke ser.

Foto av Ingvild Festervoll Melien

Sandviksruten

Magnus (4) har for anledningen tatt på seg sjørøverhatten. Han er spent i det han går ombord i Beffen. I det den lille båten legger fra kai innerst i Vågen titter Magnus ut av vinduet, nå skal han ut på det store hav. Med seg har han mamma Berit, pappa Frode og lillesøster Solveig (1). Begge foreldrene er musikere, og pappa er også musikkhistorielærer.

– Vi har aldri tatt Beffen med barna før, så dette blir spennende, sier Berit.


Solveig (1) har knapt vært på en båt før, og har mye å utforske. Mamma Berit må holde konstant øye med henne.

Første stopp er Tollbodhopen. Her kan man gå i land om man har tenkt seg en tur på Akvariet. Men Magnus og familien skal videre. Faktisk skal de sitte på helt til Norges Fiskerimuseum, videre til Gamle Bergen og tilbake igjen, også kalt Sandviksruten. 

 

Her kan du lese mer om ruten og avgangstidene.

 

Tre generasjoner Beffen

– Vi må ha balanse i båten, sier skipper Kjetil Sæve, ellers får vi slagside.

Magnus og pappa setter seg på den ene siden, mens mamma og Solveig utforsker motsatt side.

– Bade, bade, sier Solveig mens hun peker ut på vannet. I samme sekund runder Beffen Skolten og kommer ut i større sjø.

Magnus drar sjørøverhatten godt nedover ørene. Mot dem kommer det en annen liten Beffen-ferge, den eldste av totalt tre Beffen-båter. Den ble bygget under krigen og har nettopp vært med som statist i den kommende filmen om krigsseilerne.


Ute i fjorden møter Magnus og familien på den eldste Beffen-båten, bygget i 1944. Den kjører også Sandviksruten om sommeren.

Båten som Magnus og familien er på tur i, er fra 1977. I tillegg ble det i 2015 bygget en elektrisk versjon av Beffen. Den kjører i hovedsak den tradisjonelle ruten på tvers av Vågen. 


I sommermånedene kjører Beffen flere turer om dagen fra Vågen og helt ut til Gamle Bergen. På veien stopper de blant annet på Norges Fiskerimuseum, et barnevennlig og spennende museum.

 

Les også om Skjulte perler i Sandviken.

 

Gå i land hos Norges Fiskerimuseum

Neste stopp er Norges Fiskerimuseum i Sandviken. Museet holder til i autentiske sjøboder fra 1700-tallet og er omgitt av Norges største veteranbåthavn. Magnus har allerede fått øye på det store vikingskipet som ligger til kai. Så snart Beffen legger til kai, klatrer han og pappa ombord og drømmer seg bort til fordums tid.


Tenk å få gå ombord i et «ekte» vikingskip! Magnus er stolt og glad!

Mamma Berit og lille Solveig går i land. I tillegg til å utforske havna, har Norges Fiskerimuseum en rekke spennende tilbud for hele familien. Her kan man fordype seg i historien om tørrfisk og det farlige fisket på havet, eller hva med å bli med inn i den virtuelle sjømatbyen Fin City hvor man kan produsere din egen laks? Til slutt frister det kanskje med litt mat i kafeen Bod 24?


Det er gøy å være ombord i Beffen, men pass på så ikke skuta krenger for mye til den ene siden!

Skipper´n ringer i skipsklokka. Beffen er klar for avgang igjen. På vei ut havna får Magnus øye på noen grønne kajakker, såkalte miljøkajakker som man kan låne gratis hos Norges Fiskerimuseum mot at man plukker med seg søppel i vannet. Magnus synes det er spennende å se Bergen fra sjøsiden. Mange ting har han aldri sett før.

– Det som er så bra med Bergen er alle aktivitets- og kulturtilbudene for barnefamilier, som for eksempel det å ta Beffen og gå i land på Norges Fiskerimuseum, sier mamma Berit.

 

Les også om 10 morsomme ting å oppleve på Norges Fiskerimuseum i Bergen.

 

Tilbaketuren

Beffen farter videre til Gamle Bergen, endestoppet for Sandviksruten. Familien rekker en liten piknik før de igjen går ombord i Beffen. Nå har skipper Sæve satt kursen tilbake mot sentrum.


Familien rakk akkurat å ta seg en matbit på land før Beffen returnerte til sentrum. De fikk sett på gamle hus og båter på Elsero.

På tilbaketuren er de innom de samme stoppestedene som på vei ut; Norges Fiskerimuseum, Slakterhustomten i Skuteviken og Tollbodhopen for å ta med nye passasjerer.

– Sandviksruten er laget for at folk kan hoppe av og på der de vil, sier Sæve.

Inne i Vågen treffer de på den yngste av Beffen-båtene. Der er det flere barn om bord som vinker og smiler til Magnus og Solveig. Kanskje de er på vei til nye eventyr de også?

Magnus er i hvert fall storfornøyd med dagens oppdagelsesferd. Mamma og pappa også, de skal absolutt ta med barna på båttur igjen.


Selv for små sjørøvere kan det bli mange inntrykk på en lang seilas.

  

Hvordan komme seg til oss? Se praktisk informasjon

Se våre åpningstider her.

  


Den elektriske Beffen-fergen har hyppige avganger mellom Bryggen og Nykirkekaien i Vågen.