Aktiviteter ute og inne

Norges Fiskerimuseum har mange kjekke aktiviteter for hele familien

 

8 ting å oppleve på Norges Fiskerimuseum

Lurer du på hva som skjer i Bergen nå, eller hva dere kan finne på i helgen for hele familien? 

8 ting å oppleve på Norges Fiskerimuseum

Få gode tips til hva du kan gjøre i Bergen når det regner eller når du vil planlegge spennende utflukter for deg og familien. Legg besøket til oss på en helt vanlig tirsdag eller gjør det til en opplevelse i helgen. Norges Fiskerimuseum i Sandviken har aktiviteter for barn og voksne i alle aldre, uansett vær! Visste du at alle barn under 16 år kommer inn gratis hos oss?

 

  1. Opplev en vaskeekte tørrfiskbod

Museet ligger i en av de gjenværende sjøbodene i Sandviken. Bodene ble bygget slik at de på 1700-tallet hadde enkel tilkomst med båt fra flere sider. Gå på oppdagelsesferd i og rundt det historiske bygget og se hvorfor Sandviken ble kalt «Nordens Venezia».

  1. Prøv deg som sjømatprodusent

Lær om produksjon av sjømat gjennom vårt virtuelle spill. I Fin City produserer du laks og annen sjømat fra rogn til ferdig salgsvare. Spillet er rettet mot barn, men det er like gøy for voksne. De ulike spillstasjonene tar for seg de forskjellige leddene i produksjonen, fra klekking til salgsvare. Klarer du å sette ny rekord?

  1. Oppdag Norges fiskerihistorie

Havet har alltid vært viktig for Norge og fiskenæringen har vært med på å forme Norge som nasjon. Lær mer om hvordan fisket har utviklet seg, og hør tre generasjoner fiskere fortelle om deres opplevelser. Bli med på en spennende reise gjennom Norges fiskerihistorie.

  1. Let etter Silja Sild

Silja Sild har gjemt seg rundt i museet sammen med ulike spørsmål og gøye fakta om havet. Finner du henne? Alle som er med å lete etter Silja Siljd kan hente seg en premie i resepsjonen før de går igjen.

  1. Lær mer om havets historie

I utstillingen «Ressurser til låns» kan du oppdatere deg om havets historie, hvordan fiskeriteknologi har utviklet seg og hvordan fremtiden ser ut. Her møter du havforskere og lærer hvordan hele verden må samarbeide for å ta vare på det blå matfatet.

  1. Hils på Oluf

Oluf er en av museets mest besøkte attraksjoner! Oluf er en gigantisk krabbe som sitter og vokter over ene etasjen på museet. Tør dere hilse på han – vi lover at han er veldig snill? De aller tøffeste tar et bilde og deler det med oss ved å bruke emneknaggen #krabbenoluf

  1. Bli kjent med livet i fjæren

Sjøen er full av liv, og fjæren er ikke et unntak. Lån artskart, bøtte og håv i resepsjonen og gå på leting etter små dyr i sjøkanten! Hvor mange arter kan du finne?

  1. Dykk ned i en verden under vann

I museet har vi laget en hel utstilling som skal få deg til å føle at du er under vann. Med lyd, lys og fisker i alle farger rundt deg kan dere se på skjell og snegler i mikroskop, pusle alle verdenshavene, eller ta dere en «Selfish».

 

Etter å ha gått på oppdagelsesferd rundt om i museet, kan det være fint med en pust i bakken. I vår lunsjkafé, BOD 24, finner du fort roen. Her kan du nyte en deilig kopp med kaffe mens du nyter en av Sandvikens beste utsikter.  

 

Hvordan komme seg til oss? Se praktisk informasjon

Se våre åpningstider her.

Velkommen til ekte fiskerhistorier hos Norges Fiskerimuseum!

Finn sjødyr i fjæra

Fjæren er alltid spennende!

Lån artskart i resepsjonen, og ta med ut på «Tangen» ved Sandviksboder 15-17. I havnen har vi to fjærer hvor sjødyr kan studeres nærmere. Finner du alle artene? Aktiviteten er gratis.

Hvis du vil kan du også låne med deg bøtte og håv (100 kr depositum).

 

 

Jakten på Silja Sild

Kan du finne Silja Sild? Hun har gjemt seg rundt på museet, og finner du henne kan du få en premie!

Silja Sild har gjemt seg rundt i museet med små faktasetninger og bilder.

Finner du henne kan du få med deg en premie når du går fra museet!

Ta et dypdykk i Norges rike fiskerihistorie

Fiske, kyst og hav har vært en stor del av Norges identitet, og ikke minst viktig for næringsvirksomheten, men hvor mye vet du egentlig om Norges fiskerihistorie?

Ønsker du å lære mer om dette og er på jakt etter ting å gjøre i Bergen, kan du besøke noen av våre faste utstillinger som sammen forteller om denne viktige delen av vår rike kysthistorie.

Hør historien
Menneskene som selv har jobbet i, eller opplevd fiskerinæringen på nært hold, er de beste til å fortelle sin historie. I utstillingen Det Eventyrlige Fisket kan du lytte til tre generasjoner fiskere som skildrer sine opplevelser. Gjennom deres historier får du et godt innblikk i hvordan ting har endret seg gjennom tidene. Her kan du blant annet lære mer om havbruk og blant annet se hvordan er laksemerd fungerer.  

Se næringen som forsvant
Selfangst – næringen som forsvant viser hvordan denne delen av næringen måtte opphøre etter sterke internasjonale protester. G.C. Rieber & Co. A/S var et viktig bindeledd mellom selfangsten og motemarkedet, og fikk hard medfart under disse protestaksjonene. I utstillingen vises en film hvor Christian Rieber forteller om sine egne erfaringer fra denne tiden. 

Opplev utviklingen
Mange er opptatt av å vite mer om hvordan vi som land har tatt vare på de ressursene vi er så avhengige av, og i utstillingen Ressurser til Låns, kan du få bedre innsikt i nettopp dette. På loftet til Norges Fiskerimuseum kan du se hvordan fiskeriteknologien har utviklet seg, møte havforskere og oppdage hvordan samarbeid på tvers av landegrenser må til for å ta vare på livet i havet. 

Sammen gir disse utstillingene et bredt bilde av norsk fiskerihistorie og kystkultur, og det er mye spennende å fordype seg i for både voksne og barn. Enten du vil gå i fred og ro og studere historien nøye, eller om du ønsker utforske næringen sammen med barna gjennom aktiviteter, lek og moro.

Kafébesøk
Etter å ha studert eller lekt deg gjennom Norges fiskehistorie, kan du synke ned i en av godstolene i vår lunsjkafé, BOD 24. Her tilbys det lekre retter, noe søtt og selvfølgelig det meste du kan få lyst på av drikke.  

Åpningstider og priser
🐟Les mer om våre åpningstider her, og sjekk hva inngangen koster.
🐟Husk at alle barn under 16 år går gratis!

🐟Velkommen🐟