Aktiviteter ute og inne

Norges Fiskerimuseum har mange kjekke aktiviteter for hele familien

 

8 ting å oppleve på Norges Fiskerimuseum

Lurer du på hva som skjer i Bergen nå, eller hva dere kan finne på i helgen for familien?

8 ting å oppleve på Norges Fiskerimuseum

Lurer du på hva som skjer i Bergen nå i høst eller hvilke utflukter du og familien kan finne på i løpet av helgen? Norges Fiskerimuseum i Sandviken har aktiviteter for barn og opplevelser for store og små, uansett vær!

 

  1. Opplev en vaskeekte tørrfiskbod

Museet ligger i en av de gjenværende sjøbodene i Sandviken. Bodene ble bygget slik at de på 1700-tallet hadde enkel tilkomst med båt fra flere sider. Gå på oppdagelsesferd i og rundt det historiske bygget og se hvorfor Sandviken ble kalt «Nordens Venezia».

  1. Prøv deg som sjømatprodusent

Lær om produksjon av sjømat gjennom vårt virtuelle spill! I splitter nye Fin City produserer du laks og annen sjømat fra rogn til ferdig salgsvare. Spillet er rettet mot barn, men det er like gøy for voksne. De ulike spillstasjonene tar for seg de forskjellige leddene i produksjonen, fra klekking til salgsvare. Klarer du å sette ny rekord?

  1. Oppdag Norges fiskerihistorie

Havet har alltid vært viktig for Norge og fiskenæringen har vært med på å forme Norge som nasjon. Lær mer om hvordan fisket har utviklet seg, og hør tre generasjoner fiskere fortelle om deres opplevelser. Bli med på en spennende reise gjennom Norges fiskerihistorie.

  1. Let etter Silja Sild

Silja Sild har gjemt seg rundt i museet sammen med ulike spørsmål og gøye fakta om havet. Finner du henne? Alle som er med å lete etter Silja Siljd kan hente seg en premie i resepsjonen før de går igjen.

  1. Lær mer om havets historie

I utstillingen «Ressurser til låns» kan du oppdatere deg om havets historie, hvordan fiskeriteknologi har utviklet seg og hvordan fremtiden ser ut. Her møter du havforskere og lærer hvordan hele verden må samarbeide for å ta vare på det blå matfatet.

  1. Hils på Oluf

Oluf er en av museets mest besøkte attraksjoner! Oluf er en gigantisk krabbe som sitter og vokter over ene etasjen på museet. Tør dere hilse på han – vi lover at han er veldig snill? De aller tøffeste tar et bilde og deler det med oss ved å bruke emneknaggen #krabbenoluf

  1. Bli kjent med livet i fjæren

Sjøen er full av liv, og fjæren er ikke et unntak. Lån artskart, bøtte og håv i resepsjonen og gå på leting etter små dyr i sjøkanten! Hvor mange arter kan du finne?

  1. Dykk ned i en verden under vann

I museet har vi laget en hel utstilling som skal få deg til å føle at du er under vann. Med lyd, lys og fisker i alle farger rundt deg kan dere se på skjell og snegler i mikroskop, pusle alle verdenshavene, eller ta dere en «Selfish».

 

Norges Fiskerimuseum er åpen fra tirsdag - søndag 11-15. Stengt mandager.

Hvordan komme seg til oss? Se praktisk informasjon.

Velkommen til ekte fiskerhistorier hos Norges Fiskerimuseum!

Ta en rundtur med familien

Ute etter ting å gjøre i Bergen?

Ta en rundtur med familien på Norges Fiskerimuseum

– Forskere har sagt at hvis vi ikke endrer vaner så vil det snart være mer søppel enn fisk i havet, sier Hedda Wulff (12). 
Hun er ikke på Norges Fiskerimuseum for første gang – faktisk har hun rukket å besøke det relativt nye museet flere ganger både med venner og familie.

 

Sammen med lillebroren sin Håkon Wulff (11) prøver hun lykken i «Fiskedammen», en del av utstillingen Ressurser til låns, hvor de begge klarer å navngi flere av fiskene de får på kroken.

 

Følelsen av napp

Håkon hiver magnetkroken uti dammen og trekker opp en diger torsk.

– Her kan man føle på hvordan det er å få fisk på kroken, sier han smilende.

 

I dammen flyter også søppel og flasker, og illustrerer godt hvordan fremtiden kan bli seende ut. Her kan man heldigvis velge å levere flaskene til gjenvinning hvor de hører hjemme, men også å slippe utrydningstruede arter tilbake i havet.

 

Selv synes han det er viktig å ta ansvar og være et godt forbilde blant annet for yngstemann i familien, Eskil Wulff (7).

 

Spill deg smartere

Eskil på sin side har rundet fiskedammen for lengst og er klar for en av sine favorittaktiviteter på museet, nemlig sjømatbyen Fin City. Og det er ikke uten grunn at nettopp dette rommet får mye oppmerksomhet.

 

Over ni storskjermer kan spilleren lage sin egen avatar med eget bilde, og spille og konkurrere seg gjennom de ulike stegene i havbruksnæringen, helt fra klekkeri til salgsdisken.

 

Også Håkon og Hedda er begeistret for Fin City, og Håkon har posisjonert seg ved å kapre førsteplassen opptil flere ganger.

 

– Gøy å konkurrere

Nytt møter gammelt i den vernede tørrfiskboden, med storskjermer i et rom av eldet treverk og skjevt gulv. Det både ser ut og lukter som et sted fra en annen tid, mens spillgledene er hjertelig til stede og stemningen er på topp.

 

Utstillingen er spesielt tilrettelagt for å appellere til barn og unge, og er en morsom måte å lære om moderne havbruk.

 

Eskil mener Fin City passer godt for både store og små.

 

– Alle som synes det er gøy å konkurrere vil like dette. Det hadde vært gøy å ta førsteplassen, sier 7-åringen mens han konsentrerer seg om oppgaven som går ut på å laste om bord varer på lastebilen som skal frakte fisk ut i butikk.

 

Et museum i seg selv

I mellomtiden kan de voksne og eldste barna utforske resten av etasjen. I enden av gangen vises en dokumentar om selfangst  – næringen som forsvant – med kommentar av tidligere direktør Christian Rieber fra G.C Rieber. En næring  som møtte stor kritikk på 90-tallet.

 

Tar du deg en spasertur på museet kan du utforske de tradisjonelle utstillingene – hvor blant annet du kan se og ta på tørrfisk – et helt unikt verdensarvprodukt. Tørrfiskhandelen har vært svært viktig både kulturelt og finansielt for Norge i over tusen år, og den mektige Nidarosdomen i Trondheim er i stor grad bygget på penger fra tørrfisknæringen.

 

Bygget som huser Norges Fiskerimuseum – som er landets eldste næringsmuseum – er på mange måter et museum i seg selv. Utformet med elegante glassbroer mellom byggene kan du enkelt bevege deg fra et sted til et annet, og det finnes rom for å slå seg ned og slappe av på en av museets stilfulle sitteplasser i vakre og rolige omgivelser.

 

 

Utleie av robåter

På museet leier vi ut robåter for de som vil utforske havnen eller nærområdet. Dette er et tilbud lørdager og søndager.

Det er gode muligheter for å få både pale og makrell i fjorden utenfor museet. Redningsvester kan lånes.

Det anbefales at man er båtvant. Robåtene leies ut på eget ansvar.

 

Maks 4 personer.
Varighet 1-3 timer.
Pris kr 100 pr time, 250 for tre timer.

Lørdag og søndag i museets åpningstid.

Finn sjødyr i fjæra

Fjæren er alltid spennende!

Lån artskart i resepsjonen, og ta med ut på «Tangen» ved Sandviksboder 15-17. I havnen har vi to fjærer hvor sjødyr kan studeres nærmere. Finner du alle artene? Aktiviteten er gratis.

Hvis du vil kan du også låne med deg bøtte og håv (100 kr depositum).

 

 

Jakten på Silja Sild

Kan du finne Silja Sild? Hun har gjemt seg rundt på museet, og finner du henne kan du få en premie!

Silja Sild har gjemt seg rundt i museet med små faktasetninger og bilder.

Finner du henne kan du få med deg en premie når du går fra museet!