Aktiviteter ute og inne

Norges Fiskerimuseum har mange kjekke aktiviteter for hele familien

 

Lån gratis miljøkajakk og hold havet rent

De grønne miljøkajakkene er et av våre mest populære aktiviteter!

Norges Fiskerimuseum og Bergen Kystkultursenter har nå fått to miljøkajakker på plass i havnen. Vi håper du vil bidra til å holde kysten ren samtidig som du nyter de vakre naturomgivelsene fra kajakken. Dette er en perfekt sommeraktivitet! Ta med en venn, et familiemedlem, eller kanskje en date?

Kajakkene kan bookes fra 1.mai-31.august her. Dere leier for 2 timer, og vil være tilgjengelig mellom kl.13-15.

Enkelt, gøy og miljøvennlig
Konseptet er ukomplisert: Du låner med deg en miljøkajakk og tilhørende utstyr gratis, og begynner å padle! Den eneste betingelsen er at du plukker med deg det du finner av søppel. Du får med deg spann og klype til å samle søppel.

 Du kan padle i kanalene mellom museets historiske sjøboder, i veteranbåthaven, i Sandviksbukten mot Skuteviken eller Gamle Bergen. Kajakken er din i opptil to timer. Når du er tilbake på land tar du med søppelet du har samlet til museet, og veier og registrerer «fangsten».

Del opplevelsen på sosiale medier!
I likhet med tusenvis av andre, kan du bidra til å spre det gode budskap og dele padleturen din på sosiale medier ved å bruke #greenkayak. Legger du til #norgesfiskerimuseum, er du med i trekningen av et årskort på museet!

 GOD PADLETUR!

8 morsomme ting å oppleve på Norges Fiskerimuseum i Bergen

Har du noen gang hatt lyst til å eller lære mer om hva som finnes under vann eller finne ut hvordan et fiskeoppdrett fungerer?

På Norges Fiskerimuseum i Sandviken kan du ta med deg hele familien og oppleve morsomme aktiviteter. Her er myriader av rom, svalganger og trapper, med laftede vegger og skjeve gulv full av gøyale, spennende og lærerike opplevelser for både barn og voksne. Vi har åpent alle dager, uansett vær. Og du, visste du at barn under 18 år kommer gratis inn?

1. På oppdagelsesferd i «Nordens Venezia»
Norges Fiskerimuseum ligger i en av de gjenværende sjøbodene i Sandviken. Historien går helt tilbake til 1700-tallet. Her var det opprinnelig enkel tilkomst med båt fra flere sider, slik at det skulle være lett å losse og laste tørrfisk. Ikke rart at Sandviken ble kalt «Nordens Venezia». Kom innom og gå på oppdagelsesferd hos oss. Her kan du «lukte» historien, se saltet i veggene og finne lukene i gulvet. Kanskje får du øye på den store tørrfiskstampen som henger mellom husene også? 

Bilde: Bod24/Tovelise Mossestad

 2. Dykk ned i en verden under vann
I museet har vi laget en hel utstilling som gjennom lyd, lys og farger skal få deg til å føle at du er under vann. Hva med å se på skjell og snegler i mikroskopet, pusle sammen alle verdenshavene, eller ta en «Selfish»? Lær mer om gjenstandene i utstillingen ved å bruke fordypningsstasjonene. 

 

3. Gå på jakt etter Silja Sild
Møt Silja Sild, og følg stimen hennes til undervannsverdener, fiskeeventyr, spillstasjoner, hemmelige rom og uteaktiviteter. 

 4. Spill deg gjennom sjømatbyen Fin City
Har du noen gang lurt på hvordan oppdrettslaksen kommer seg til middagsbordet ditt? I spillet FinCity er det du som produserer laksen, fra rogn til ferdig salgsvare. Underveis vil du oppdage litt av kompleksiteten i havbruksnæringen. Spillet er laget for nysgjerrige barn i alle aldre. Klarer du å nå maks toppscore? 

 

5. Hvorfor må vi ta vare på havet?
Havet har alltid vært viktig for Norge, og fiskerinæringen har vært med på å forme landet vårt. Men hvordan skal vi ta vare på alt som finnes i havet? I utstillingen «Ressurser til låns» kan du lære om, hvordan fiskeriteknologi og forvaltning har utviklet seg. Du kan prøve fiskelykken i fiskedammen vår, og få små og store fisk, truede arter og søppel på kroken. Hva skal tilbake til havet, hva skal sorteres og hva kan spises? Husk at det finnes minstemål på fisk, både i fiskedammen vår og ute i det virkelige havet!

 
Les også om Skjulte perler i Sandviken.

 6. Hils på Oluf og bli med på lærerike aktiviteter
Oluf er en av museets mest besøkte attraksjoner! Oluf er vår gigantiske krabbe som sitter og vokter over utstillingen «Det eventyrlige fisket». Tør dere hilse på han? Vi lover at han er veldig snill. De aller tøffeste tar et bilde og deler det med oss ved å bruke emneknaggen #krabbenoluf.
I aktivitetsrommet kan du utfordre familien: hvem klarer å lage alle de ulike knutene og knopene rundt bordet? Kan dere samarbeide om å sette sammen en gammeldags tretønne? Kom og prøv da vel!

Oluf er en ekte landkrabbe, som trives best når barn klatrer og leker på han. Andre krabber er ikke så store og finnes i sjøen. Kanskje kan du fiske krabber i sjøkanten i sommer sammen med en voksen?

7. Storeblå visningssenter for havbruk
Vi har laget et helt nytt visningssenter for havbruk, kalt Storeblå. Senteret ligger en liten spasertur fra Norges Fiskerimuseum. Gjennom en audiovisuell utstilling kan du reise gjennom norsk lakseproduksjon og dens betydning for nåtid og fremtid. Er havbruk bærekraftig? Hvorfor er havbruk viktig? Hva er fremtidens havbruk?
Som et supplement til utstillingen tilbyr vi turer ut til et havbruksanlegg. Sjekk nettsiden vår for tilgjengelige tider. Turen foregår i åpen RIB og passer for barn fra 12 år i følge med voksen. For mer informasjon se Storeblå sine nettsider

 

8. Lunsj og boller i kafé Bod 24
Etter å ha gått på oppdagelsesferd i museet anbefaler vi et besøk på vår koselige kafé BOD 24 hvor det er god stemning og god mat for store og små. Kjøp lunsj og sett deg på uteserveringen, eller kos deg med deilig hjemmebakst inne. Hos oss er alle velkommen!


Bilde: Bod24/Tovelise Mossestad

Hvordan komme seg til oss? Se praktisk informasjon. 

Se våre åpningstider her.

Besøk Storeblå Visningssenter for Havbruk

Få et spennende og unikt innblikk i norsk havbruk.

 

Lær mer - opplev mer! 
La deg omslutte av et audiovisuelt univers og bli med på en reise gjennom dagens produksjon av norsk laks og ørret. Hvordan påvirker havbruk miljøet? Samfunnet? Økonomien? Maten du spiser? Den moderne og tankevekkende utstillingen på Storeblå gir et innblikk i hvilke utfordringer som må løses for fremtiden. Hvordan mener DU vi bør prioritere?

Storeblå åpnet av Statsminister Erna Solberg 20.august 2020. Les mer om Storeblå her.
Du finner Storeblå i Sandviksboder 1G, kun 5 minutters gange fra Norges Fiskerimuseum. Prosjektet er et samarbeid mellom Norges Fiskerimuseum og sjømatselskapet Lerøy.

 

 

Ta et dypdykk i Norges rike fiskerihistorie

Fiske, kyst og hav har vært en stor del av Norges identitet, og ikke minst viktig for næringsvirksomheten, men hvor mye vet du egentlig om Norges fiskerihistorie?

Ønsker du å lære mer om dette og er på jakt etter ting å gjøre i Bergen, kan du besøke noen av våre faste utstillinger som sammen forteller om denne viktige delen av vår rike kysthistorie.

Hør historien
Menneskene som selv har jobbet i, eller opplevd fiskerinæringen på nært hold, er de beste til å fortelle sin historie. I utstillingen Det Eventyrlige Fisket kan du lytte til tre generasjoner fiskere som skildrer sine opplevelser. Gjennom deres historier får du et godt innblikk i hvordan ting har endret seg gjennom tidene. Her kan du blant annet lære mer om havbruk og blant annet se hvordan er laksemerd fungerer.  

Se næringen som forsvant
Selfangst – næringen som forsvant
viser hvordan denne delen av næringen måtte opphøre etter sterke internasjonale protester. G.C. Rieber & Co. A/S var et viktig bindeledd mellom selfangsten og motemarkedet, og fikk hard medfart under disse protestaksjonene. I utstillingen vises en film hvor Christian Rieber forteller om sine egne erfaringer fra denne tiden. 

Opplev utviklingen
Mange er opptatt av å vite mer om hvordan vi som land har tatt vare på de ressursene vi er så avhengige av, og i utstillingen Ressurser til Låns, kan du få bedre innsikt i nettopp dette. På loftet til Norges Fiskerimuseum kan du se hvordan fiskeriteknologien har utviklet seg, møte havforskere og oppdage hvordan samarbeid på tvers av landegrenser må til for å ta vare på livet i havet. 

Sammen gir disse utstillingene et bredt bilde av norsk fiskerihistorie og kystkultur, og det er mye spennende å fordype seg i for både voksne og barn. Enten du vil gå i fred og ro og studere historien nøye, eller om du ønsker utforske næringen sammen med barna gjennom aktiviteter, lek og moro.

Kafébesøk
Etter å ha studert eller lekt deg gjennom Norges fiskehistorie, kan du synke ned i en av godstolene i vår lunsjkafé, BOD 24. Her tilbys det lekre retter, noe søtt og selvfølgelig det meste du kan få lyst på av drikke.  

Åpningstider og priser
🐟Les mer om våre åpningstider her, og sjekk hva inngangen koster.
🐟Husk at alle barn under 18 år går gratis!

🐟Velkommen🐟

Tur til havbruksanlegg

Bli med på visningstur!


Har du lyst til å lære mer om havbruk? Og oppleve hvordan laks produseres på nært hold?
Da kan du besøke Storeblå visningssenter for havbruk og bli med på visningstur til et havbruksanlegg. Vi møtes i god tid før turstart på Norges Fiskerimuseum og kjører RIB-båt ut til et havbruksanlegg for laks utenfor Bergen. Her får du gå på ringen rundt merden der laksen bor, og besøke fôrflåten. Om bord på fôrflåten får du et innblikk i hvordan laksen fôres og røktes, og arbeidshverdagen for de ansatte som jobber på anlegget.
RIB-turen ut til anlegget er en begivenhet i seg selv, og gir deg mulighet til å oppleve Vestlandets hovedstad og kysten rundt fra sjøen.
Vi kjører i vind og regn, sol og stille. Selve RIB-turen tar ca. 30 min hver vei, og fordrer at du har god helsetilstand. Det kan blir røft på sjøen! Vi har imidlertid stort fokus på sikkerhet, med erfarne og kompetente RIB-piloter og utlån av alt sikkerhetsutstyr som trengs til turen.
Som en del av visningsturen får du besøke vår audiovisuelle utstilling om havbruk på Storeblå visningssenter. Utstillingen har som mål å gi deg en balansert og faktabasert formidling om en av Norges største næringer.
Hvilke muligheter ligger i havet? Hvordan har laksen det? Er havbruk bærekraftig?
På Storeblå Visningssenter for havbruk ønsker vi å invitere alle til å reflektere over hvordan maten vi spiser produseres. Bli med og ta del i diskusjonen om fremtidens matproduksjon i havet!

Om du har lyst å være med på RIB tur ligger sommerens turer her. Vi gjør oppmerksom på at RIB turen ikke er en del av Bergenskortet eller BT fordel. 

fra utstillingen på visningssenteret

Skjulte perler i Sandviken

Norges Fiskerimuseum i Sandviken har fått «Vardemerket's" høyeste score!

Som første museum i Bergen har Norges Fiskerimuseum i Sandviken fått «Vardemerket» og det med høyeste score av alle i Norge! – Vardemerket er et nasjonalt merke for reiselivsopplevelser av høy kvalitet. Nysgjerrig på hva det innebærer? Da må du lese videre.  


Norges Fiskerimuseum ligger idyllisk til i gamle sjøboder fra 1700-tallet. Før var det så mye som 200 slike sjøboder i Sandviken. De ble brukt til lagring av tørrfisk. Her myldret det av liv. Bergen lå nemlig perfekt plassert mellom fisket i nord og det europeiske markedet i sør. I Sandviken ble tørrfisk lagret til godt utpå 1990-tallet.

Fortsatt kan man kjenne den særegne lukten i veggene inne på museet. Både gulv og vegger har blitt skeive med tiden. Bevart veggdekor pryder fortsatt noen av rommene som vitner om en svunnen tid. Her kan du nesten gå deg vill i de smale gangene og de utallige rommene som til sammen danner Norges Fiskerimuseum. Museumsbygningene er i seg selv en viktig del av historien.


Norges Fiskerimuseum er Norges eldste næringsmuseum. Museet flyttet inn i sine nåværende lokaler i Sandviken i 2015, men ble etablert i 1882. De gamle sjøbodene var før brukt som tørrfisklager, og ble satt opp delvis ute i sjøen for at båtene skulle ha tilkomst fra flere sider av bygget. Husene er bygget på fundamenter av tømmerstokker som gjør at både gulv og vegger blir skeive med tiden. Museumspedagog Gitte Bastiansen kjenner til hver krik og krok inne på museet.

 

Bergen – perfekt plassering

To utvekslingsstudenter er på vei ut i en kajakk i havnen utenfor Norges Fiskerimuseum. Det har endelig sluttet å regne. Temperaturen er akkurat passe. Sem og Zoe som de heter, har bodd i Norge i et år. Lenge har de tenkt på å ta turen til museet og låne en miljøkajakk, en tur der du både padler og plukker med deg søppel i vannet.

– Vi hørte om Norges Fiskerimuseum fra noen venner allerede da vi kom til Bergen for snart et år siden. Og i dag kom vi oss endelig av gårde, forteller Sem.

 De to jentene, som er fra Belgia og Storbritannia, synes Bergen er en nokså liten by med korte avstander. Turen ut til museet var ikke lang.

 – Det var kun fem minutter med buss fra Bryggen, fortsetter Zoe.


Hos Norges Fiskerimuseum er det lagt til rette for aktiviteter både innendørs og utendørs. Utvekslingsstudentene Sem og Zoe har kommet til museet for å låne en miljøkajakk. Det er en fin måte å se Sandviken fra sjøen, samtidig som man plukker med seg søppel man finner underveis.

 

Alt du trenger for å forstå Norge

– Du kan ikke forstå Norge uten å kjenne til fiskerihistorien, sier Gitte Bastiansen. Hun er museumspedagog og formidler ved museet.

Hver dag viser hun barnehager, skoleklasser og andre besøkende rundt på området. For Norges Fiskerimuseum er virkelig en skjult perle, både for store og små. Robåtutleie, interaktive spill, oppgaver som skal løses, kafé og ikke minst Storeblå visningssenter med egne rib-turer, er bare noe av det museet kan skilte med. Men la oss begynne innendørs.

­– Vi har tre faste utstillinger som viser hvorfor Norge har så mye fisk, hvordan vi har utviklet fiskeriene våre og konsekvensene dette har hatt for fisken, fortsetter Bastiansen.

 

En verden under vann

Vi har kommet inn i den første utstillingen der en undervannsverden åpenbarer seg med klukkende lyder, dempet blålig belysning og virtuelle dyr som svømmer i bedagelig tempo over veggene.

Et par turister er også i rommet. De tester ut den populære «selfish»-maskinen der du får ansiktet ditt på en fisk. Etterpå kan du finne igjen din egen «selfish» nede i resepsjonen.


Museet har flere utstillinger som passer for både barn og voksne. Historiene blir formidlet både teknologisk og analogt.

 

Litt bortenfor henger flere plaketter med fiskearter i Norge.

– Det er faktisk gamle gipsfigurer som museet fikk laget på 1890-tallet, forklarer Gitte Bastiansen.

Norge har verdens nest lengste kystlinje og verdens lengste isfrie kystlinje.

– Og på den måten er det lett for oss å høste av ressursene i havet, forklarer museumspedagogen.


Etter etableringen av fiskerimuseet i 1882 fikk museet laget en rekke gipsfigurer av fiskearter i Norge De er like fine i dag som for 140 år siden, og har fått plass på veggen i utstillingen om livet under vann.


Les også om 8 morsomme ting å oppleve på Norges Fiskerimuseum i Bergen.

 

Det eventyrlige fisket

Fortsatt er fiske et av Norges farligste yrker. I filmen der tre generasjoner fiskere; bestefar, sønn og barnebarn, snakker om sine opplevelser, får man høre om både sorger og gleder ute på havet.

– Filmen er en av våre mest populære installasjoner, forteller Bastiansen. 

Filmen er en del av den andre utstillingen kalt «Det eventyrlige fisket». Her får man et innblikk i fiskerinæringen helt tilbake til 1754 da det norske kontoret overtok tørrfiskhandelen etter hanseatene på Bryggen.

For barna er det kanskje vel så spennende å klatre på den kjempestore krabben Oluf som vokter utstillingen med sine digre krabbeklør.

– Visste du at krabber nesten er blinde og at det er derfor de går sidelengs. De bruker i stedet følehårene de har på føttene til å kjenne hvor de er, skyter Gitte Bastiansen inn.


Heldigvis er ikke ekte krabber så store som Oluf. Han er laget av ekte skinn og tåler godt at barn klatrer på den.

 

Det blå matfatet

I den siste utstillingen, «Ressurser til låns», lærer man om hvordan det blå matfatet har blitt, og blir forvaltet. For hvordan kan man på best mulig måte passe på at man ikke fisker opp all fisken?

Her inne kan barn og voksne sammen gjøre et dypdykk i havet, sveive seg gjennom hvalfangsthistorien eller fiske i den magnetiske fiskedammen.

– Barnebarn og besteforeldre blir ofte stående og fiske sammen i dammen og diskutere de forskjellige artene, hvilke fisk som er rødlistet og hva man skal gjøre hvis man finner søppel i sjøen.


Gitte Bastiansen viser hvordan man kan fiske opp torsk fra den magnetiske fiskedammen, som er en del av utstillingen «Ressurser til låns». I fiskedammen må man skille mellom vanlig fisk, truede arter og søppel.

 

Bli en lakseprodusent

Siste tilskudd til Norges Fiskerimuseum er den virtuelle sjømatbyen Fin City. Akkurat i dag har museumspedagogen rommet for seg selv.

Først oppretter hun en avatar. Deretter er det bare å sette i gang lakseproduksjonen fra klekking av rogn til fisken er pakket og sendt ut i verden. I virkeligheten eksporteres det daglig ca. 14 millioner laksemåltider ut av Norge

– Fin City er kjempepopulær. Den passer best fra tiårsalderen  og oppover, men yngre barn er her ofte med foreldrene sine, forteller Gitte Bastiansen.


Vil du prøve deg som lakseprodusent? Da kan du teste ut det virtuelle spillet Fin City hvor du får poeng for valg og utførelse av oppgaver.

 

Norges største veteranbåthavn

Utenfor har utvekslingsstudentene Sem og Zoe kommet seg et lite stykke ut i havna. Med seg har de bøtte og hov for å plukke søppel. De har raskt fått dreisen på padlingen og glir forbi både minifergen Beffen og et stort vikingskip. Havnen utenfor museet er nemlig en av Norges største veteranbåthavner, med alt fra hvalfangstbåter til gamle robåter.  

I sommerhalvåret legger Beffen til i havna flere ganger om dagen. Den går i rute mellom Vågen og Gamle Bergen. På veien stopper den utenfor Norges Fiskerimuseum slik at besøkende kan få seg en tur på museet og spise litt på Bod 24. Når Sem og Zoe kommer tilbake til land har de tenkt å gjøre nettopp det.

– Vi vil gjerne lære mer om Norges fiskerihistorie før vi drar herfra, avslutter de.


Sem og Zoe er på vei ut den lille bukten utenfor Norges Fiskerimuseum. Det er gratis å leie den grønne miljøkajakken. Om du vil leie robåt er det også mulig.

 

Hvordan komme seg til oss? Se praktisk informasjon

Se våre åpningstider her.

 

Med historien i veggene

Vår største museumsgjenstand, bodene, forteller sin egen historie.

Museet har interaktive og lekne utstillinger for alle aldre om Norges fiskerihistorie, gamle byggeteknikker, båtmotorer, havbruk, sildeforedling, selfangst og tørrfiskhandel.
Ute i havnen kan du delta på aktiviteter eller kose deg med en pause på kafeen Bod 24- helt i sjøkanten.

Museet har interaktive og lekne utstillinger - og aktiviteter både inne og ute. Dette er et spennende og dynamisk museum som formidler vår felles betydningsfulle fiskeri- og kysthistorie. Hva med å leie en robåt eller prøve seg som sjømatprodusent?

Sandviken - Nordens Venezia

Fiskerimuseet står på påler uti sjøenDe gamle sjøbodene ble plassert på bolverk av tømmerstokker ute i sjøen. De opprinnelige kanalene finnes ikke lengre, men du får et inntrykk av «Nordens Venezia» en gang så ut. Her kan du rett og slett fordype deg i fiskerihistorie i autentiske omgivelser.

Til museet kan du komme uansett vær. Legg gjerne turen innom på en hverdag eller gjør det til en familieopplevelse i helgen. Museet ligger vakkert til ved sjøen og er omringet av Norges største veteranbåthavn.

Dette anbefaler vi

 I museets virtuelle spillrom kan du lære mer om hvordan produksjon av sjømat foregår. I Fin City produserer du laks og annen sjømat fra rogn til ferdig salgsvare. Spillet er rettet mot barn, men er like gøy for voksne. Klarer du å sette ny poengrekord?   

Fem minutter unna museet, i Sandviksboder 1G, ligger Storeblå visningssenter, et audiovisuelt univers for små og store. Besøket her er inkludert i billettprisen og her blir du opplyst om dagens og fremtidens havbruk.

Til slutt er du velkommen til museets koselige kafe, Bod 24, som tilbyr meny basert på ferske råvarer. Her er det god stemning enten du nyter uteserveringen i sjøkanten eller slapper av i hjemmekoselige omgivelser innendørs. I juni er kafeen åpen daglig 10-17.

Museet er universelt utformet.

Veibeskrivelse

Buss og bysykkel: Museet ligger i Sandviken, kun fem minutter fra Bergen sentrum med rutebuss. Buss nummer 3, 4, 12, 16E og 19 går kontinuerlig og stopper på Sandvikstorget like ved museet. Over gaten fra museet finner du bysykkelstasjon.

Bil: 5 minutter fra Bergen sentrum på Fylkesvei 585 til Sandviken

Båt: Beffen, i perioden 1.juni - 31.august

Ut på sjøen

Hos oss har du flere muligheter dersom du ønsker å komme deg ut på bøljan blå 

Robåter

I Bergen Båtdelering samarbeider vi om å tilby våre nydelige tradisjonsbåter slik at flere kan få gleden av å komme seg på sjøen. På museumsbryggen forran BOD24 har vi to færinger og en seksæring som venter på å bli brukt av små og store roere. Båtene kan bookes for 1, 2 eller 3 timer og har plass til 4 eller 6 personer. Det er også mulig å kjøpe sesongkort for deg som vil ro ofte. Redningsvester låner dere hos oss.

Les mer og book et sesongkort her.

For 1-3 timers roing for fire personer book en  Strandebarmer-færing her.

For 1-3 timers roing for firepersoner book en Oselver-færing her.

For 1-3 timers roing for seks personer book en seksæring her.



Bergen Båtdelering er et samarbeid mellom Sandviken kystlag, Kystkultursenteret og Norges Fiskerimuseum.

Miljøkajakk

I perioden mai til september har vi et samarbeid med GreenKajak. Da kan du booke en kajakk og låne den gratis i to timer. Med den kan du og en venn padle langs den vakre sjøkanten i Sandviken og plukke boss samtidig. Fint for dere – fantastisk for miljøet! Les mer og book kajakk her

 

RIB båt

Om sommeren er det mulig å bli med ut til et havbruksanlegg og se hvordan laksen og ørreten produseres der. Turen ut er med en åpen RIB-båt, og vi kjører ca 20 min hver vei. Sjekk vårt bookingsystem for tilgjengelige turer. Les mer om dette tilbudet her.