7 ting du ikke visste om Sandviken

Det er ingen tvil om at Sandviken har en helt egen sjarm. Foruten turmuligheter er bydelen spekket av historie -det er garantert mye du ikke har vet om denne vakre bydelen!

Visste du for eksempel at:

1. Sandviken var stedet «fiffen» dro for å komme bort fra byen
Det var vanskelig å bygge store lyststeder i den brannfarlige byen Bergen. Derfor gjorde storborgerskapet heller dette i Sandviken, slik at de om sommeren kunne trekke seg tilbake fra byens stank og kloakk. Sandviken hadde 11 lyststeder bygget mellom 1780 og 1830. Av disse er Christinegård i Mulen er det mest kjente. Med en stor fransk hage og det greske tempelet Mon Plasir, gir det et historisk preg langs Fjellveien.

Foto: Ukjent, Universitetsbiblioteket i Bergen

Frydenlund var tidligere et lyststed på eiendommen Holmen i Sandviken som ble oppført i 1798. Foto: Ukjent, Universitetsbiblioteket i Bergen

2. De karakteristiske trehusene ble reddet av et byggekrakk
Mellom 1855 og 1900 var det en voldsom befolkningsvekst i Bergens-området, og det ble boligmangel. Det ble bygget store leiegårder i mur for å huse alle innflytterne, sik som i enden av Sandviken mot sentrum. Planen var at hele Sandviken skulle bebygges på denne måten, men i 1899 kom et byggekrakk som reddet trehusene som kjennetegner bydelen.

3. Næringslivet i Sandviken har aner tilbake til middelalderen
Den eldste møllen i Sandviken, Småmøllen, hadde røtter tilbake til middelalderen og var sannsynligvis landets eldste handelsmølle Rester av rennene etter mølledriften kan fortsatt ses langs turstien mellom Munkebotn og Sandviksfjellet.

Foto: ukjent, Universitetsbiblioteket i Bergen

Småmøllen var sist i bruk i starten av 1890-årene. Foto: Ukjent, Universitetsbiblioteket i Bergen

4. Sandviken ble kalt “Nordens Venezia”
På grunn av den langgrunne sandstranden i Sandviken var det enkelt å bygge sjøhus på fundament av tømmer i sjøen. Slik kunne båter komme til på alle sider av husene. I 1880 hadde Sandviken hadde 234 slike, og i dag er det færre enn 40 sjøboder igjen. Norges Fiskerimuseum ligger i to slike sjøboder!

Foto: ukjent, Universitetsbiblioteket Bergen
En robåt mellom sjøboder i Sandviken. Foto: Ralph L. Wilson, Universitetsbiblioteket i Bergen

5. Sandviken ble ikke en del av Bergen før i 1877
Sandviken har siden 1500-tallet utviklet seg fra ødemark til industribygd til forstad og bydel. I middelalderen var Sandviken et sted for mølledrift, senere for fiske og reperbaner og annen næring det ikke var plass til i byen.

6. I 1950- og 1960-årene passerte det årlig mellom 15 og 20 000 tonn tørrfisk gjennom Sandviksbodene
I tillegg til lagerhus for tørrfisk ble sjøbodene ble også brukt til mye annet, som pakking og lagring av klippfisk, rogn, saltsild og tran. Bergen var lenge den overlegne eksportøren av tran! Her ble det også lagret korn, salt, utstyr til reperbaner og bodene ble brukt til ulike typer småindustri.

7. På Norges Fiskerimuseum kan du oppleve ekte sjøboder
Museet holder til i to originale sjøboder i Sandviken. Bli med på en reise tilbake i tid, og utforsk bygningenes svalganger og mange rom! Kanalene rundt sjøbodene har blitt rekonstruert, slik at man får et innblikk i hvordan det så ut her under storhetstiden til sjøbyen Bergen. Utstillinger kan forklare deg både om byggteknikker, og fortelle om de vakre maleriene som fylte veggene.