På oppdagelsesferd med Beffen

Hopp om bord på Beffen og du får sett deler av Bergen by du ellers ikke ser.

Foto av Ingvild Festervoll Melien

Sandviksruten

Magnus (4) har for anledningen tatt på seg sjørøverhatten. Han er spent i det han går ombord i Beffen. I det den lille båten legger fra kai innerst i Vågen titter Magnus ut av vinduet, nå skal han ut på det store hav. Med seg har han mamma Berit, pappa Frode og lillesøster Solveig (1). Begge foreldrene er musikere, og pappa er også musikkhistorielærer.

– Vi har aldri tatt Beffen med barna før, så dette blir spennende, sier Berit.


Solveig (1) har knapt vært på en båt før, og har mye å utforske. Mamma Berit må holde konstant øye med henne.

Første stopp er Tollbodhopen. Her kan man gå i land om man har tenkt seg en tur på Akvariet. Men Magnus og familien skal videre. Faktisk skal de sitte på helt til Norges Fiskerimuseum, videre til Gamle Bergen og tilbake igjen, også kalt Sandviksruten. 

 

Her kan du lese mer om ruten og avgangstidene.

 

Tre generasjoner Beffen

– Vi må ha balanse i båten, sier skipper Kjetil Sæve, ellers får vi slagside.

Magnus og pappa setter seg på den ene siden, mens mamma og Solveig utforsker motsatt side.

– Bade, bade, sier Solveig mens hun peker ut på vannet. I samme sekund runder Beffen Skolten og kommer ut i større sjø.

Magnus drar sjørøverhatten godt nedover ørene. Mot dem kommer det en annen liten Beffen-ferge, den eldste av totalt tre Beffen-båter. Den ble bygget under krigen og har nettopp vært med som statist i den kommende filmen om krigsseilerne.


Ute i fjorden møter Magnus og familien på den eldste Beffen-båten, bygget i 1944. Den kjører også Sandviksruten om sommeren.

Båten som Magnus og familien er på tur i, er fra 1977. I tillegg ble det i 2015 bygget en elektrisk versjon av Beffen. Den kjører i hovedsak den tradisjonelle ruten på tvers av Vågen. 


I sommermånedene kjører Beffen flere turer om dagen fra Vågen og helt ut til Gamle Bergen. På veien stopper de blant annet på Norges Fiskerimuseum, et barnevennlig og spennende museum.

 

Les også om Skjulte perler i Sandviken.

 

Gå i land hos Norges Fiskerimuseum

Neste stopp er Norges Fiskerimuseum i Sandviken. Museet holder til i autentiske sjøboder fra 1700-tallet og er omgitt av Norges største veteranbåthavn. Magnus har allerede fått øye på det store vikingskipet som ligger til kai. Så snart Beffen legger til kai, klatrer han og pappa ombord og drømmer seg bort til fordums tid.


Tenk å få gå ombord i et «ekte» vikingskip! Magnus er stolt og glad!

Mamma Berit og lille Solveig går i land. I tillegg til å utforske havna, har Norges Fiskerimuseum en rekke spennende tilbud for hele familien. Her kan man fordype seg i historien om tørrfisk og det farlige fisket på havet, eller hva med å bli med inn i den virtuelle sjømatbyen Fin City hvor man kan produsere din egen laks? Til slutt frister det kanskje med litt mat i kafeen Bod 24?


Det er gøy å være ombord i Beffen, men pass på så ikke skuta krenger for mye til den ene siden!

Skipper´n ringer i skipsklokka. Beffen er klar for avgang igjen. På vei ut havna får Magnus øye på noen grønne kajakker, såkalte miljøkajakker som man kan låne gratis hos Norges Fiskerimuseum mot at man plukker med seg søppel i vannet. Magnus synes det er spennende å se Bergen fra sjøsiden. Mange ting har han aldri sett før.

– Det som er så bra med Bergen er alle aktivitets- og kulturtilbudene for barnefamilier, som for eksempel det å ta Beffen og gå i land på Norges Fiskerimuseum, sier mamma Berit.

 

Les også om 10 morsomme ting å oppleve på Norges Fiskerimuseum i Bergen.

 

Tilbaketuren

Beffen farter videre til Gamle Bergen, endestoppet for Sandviksruten. Familien rekker en liten piknik før de igjen går ombord i Beffen. Nå har skipper Sæve satt kursen tilbake mot sentrum.


Familien rakk akkurat å ta seg en matbit på land før Beffen returnerte til sentrum. De fikk sett på gamle hus og båter på Elsero.

På tilbaketuren er de innom de samme stoppestedene som på vei ut; Norges Fiskerimuseum, Slakterhustomten i Skuteviken og Tollbodhopen for å ta med nye passasjerer.

– Sandviksruten er laget for at folk kan hoppe av og på der de vil, sier Sæve.

Inne i Vågen treffer de på den yngste av Beffen-båtene. Der er det flere barn om bord som vinker og smiler til Magnus og Solveig. Kanskje de er på vei til nye eventyr de også?

Magnus er i hvert fall storfornøyd med dagens oppdagelsesferd. Mamma og pappa også, de skal absolutt ta med barna på båttur igjen.


Selv for små sjørøvere kan det bli mange inntrykk på en lang seilas.

  

Hvordan komme seg til oss? Se praktisk informasjon

Se våre åpningstider her.

  


Den elektriske Beffen-fergen har hyppige avganger mellom Bryggen og Nykirkekaien i Vågen.