8 morsomme ting å oppleve på Norges Fiskerimuseum i Bergen

Har du noen gang hatt lyst til å eller lære mer om hva som finnes under vann eller finne ut hvordan et fiskeoppdrett fungerer?

På Norges Fiskerimuseum i Sandviken kan du ta med deg hele familien og oppleve morsomme aktiviteter. Her er myriader av rom, svalganger og trapper, med laftede vegger og skjeve gulv full av gøyale, spennende og lærerike opplevelser for både barn og voksne. Vi har åpent alle dager, uansett vær. Og du, visste du at barn under 18 år kommer gratis inn?

1. På oppdagelsesferd i «Nordens Venezia»
Norges Fiskerimuseum ligger i en av de gjenværende sjøbodene i Sandviken. Historien går helt tilbake til 1700-tallet. Her var det opprinnelig enkel tilkomst med båt fra flere sider, slik at det skulle være lett å losse og laste tørrfisk. Ikke rart at Sandviken ble kalt «Nordens Venezia». Kom innom og gå på oppdagelsesferd hos oss. Her kan du «lukte» historien, se saltet i veggene og finne lukene i gulvet. Kanskje får du øye på den store tørrfiskstampen som henger mellom husene også? Om du vil vite mer om bodene har vi onsdager i mai en egen omvisning om dette, og du kan kombinere det med kvelds på Bod24. For mer informasjon om arrangementet, les her.

Bilde: Bod24/Tovelise Mossestad

 2. Dykk ned i en verden under vann
I museet har vi laget en hel utstilling som gjennom lyd, lys og farger skal få deg til å føle at du er under vann. Hva med å se på skjell og snegler i mikroskopet, pusle sammen alle verdenshavene, eller ta en «Selfish»?

 

3. Gå på jakt etter Silja Sild
Møt Silja Sild, og følg stimen hennes til undervannsverdener, fiskeeventyr, spillstasjoner, hemmelige rom og uteaktiviteter. 

 4. Spill deg gjennom sjømatbyen Fin City
Har du tenkt på hva som skjer med fisken fra den fanges til du spiser den til middag? I spillet Fin City er det du som produserer laks og annen sjømat fra rogn til ferdig salgsvare. Du driver med andre ord din egen fiskeproduksjon og samler poeng underveis. Spillet er laget for barn, men du må gjerne utfordre større søsken eller foreldre. Klarer du å sette ny rekord i klekking av rogn?

 

5. Hvorfor må vi ta vare på havet?
Havet har alltid vært viktig for Norge, og fiskenæringen har vært med på å forme landet vårt. Men hvordan skal vi ta vare på alt som finnes i havet? I utstillingen «Ressurser til låns» kan du lære om havets historie, hvordan fiskeriteknologi har utviklet seg og hvordan fremtiden ser ut. Du kan prøve fiskelykken i fiskedammen vår, og få små og store fisk, truede arter og søppel på kroken. Hva skal tilbake til havet, hva skal sorteres og hva kan spises?

 
Les også om Skjulte perler i Sandviken.

 6. Hils på Oluf og bli med på lærerike aktiviteter
Oluf er en av museets mest besøkte attraksjoner! Oluf er en gigantisk krabbe som sitter og vokter over den ene etasjen på museet. Tør dere hilse på han? Vi lover at han er veldig snill. De aller tøffeste tar et bilde og deler det med oss ved å bruke emneknaggen #krabbenoluf.
I aktivitetsrommet kan du utfordre familien: hvem klarer å lage ulike knuter og knop først? Eller kanskje dere sammen vil lage tau på gamlemåten? Kan dere samarbeide om å sette sammen en ekte tørrfisktønne? Kom og prøv da vel!


Heldigvis er ikke ekte krabber så store som Oluf. Han er laget av ekte skinn og tåler godt at barn klatrer på den.

7. Fart og spenning på Storeblå – visningssenter for havbruk
Vi har laget et helt nytt visningssenter for havbruk, kalt Storeblå. Senteret ligger fem minutters gange fra Norges Fiskerimuseum. Gjennom et audiovisuelt univers kan du reise gjennom norsk lakseproduksjon og dens betydning for nåtid og fremtid. Er havbruk bærekraftig? Hvorfor er havbruk viktig? Hva er fremtidens havbruk? Etter omvisning på senteret kan du bli med i åpen rib ut på sjøen. Dette passer for barn fra 12 år i følge med voksen. For mer informasjon se Storeblå sine nettsider

 

8. Lunsj og boller i kafé Bod 24
Etter å ha gått på oppdagelsesferd i museet anbefaler vi et besøk på vår koselige kafé BOD 24 hvor det er god stemning og god mat for store og små. Kjøp lunsj og sett deg på uteserveringen, eller kos deg med deilig hjemmebakst inne. Hos oss er alle velkommen!


Bilde: Bod24/Tovelise Mossestad

Hvordan komme seg til oss? Se praktisk informasjon. 

Se våre åpningstider her.