Utstillinger

Velkommen til Norges Fiskerimuseum i Sandviken i Bergen.

Museet har aktiviteter for store og små! La dere inspirere av ekte fiskerhistorier!

Les mer om noen utstillinger under.

FIN CITY

Skap din egen karakter og bli med inn i Fin City – en virtuell sjømatby.

Fin City – en helt ny spillopplevelse hos Norges Fiskerimuseum

Skap din egen karakter og bli med inn i Fin City – en virtuell sjømatby.

Er du på jakt etter aktivitet for små og store barn kan vi friste med et yrende liv i Fin City. Her finner du båter som laster og losser, biler som henter og bringer og mennesker som jobber med sjømat.

Laksen som produseres i sjømatbyen starter livet sitt i store tanker med ferskvann på land. Gjennom spill-stasjonene får du og vennene dine lage rogn og passe på at rognen blir til en sunn lakseyngel. Fisken skal etterpå vokse seg til en stor, sterk voksen laks i merdene i havet.

Hold tungen rett i munnen når laks og annen fisk må sorteres og pakkes riktig før du selger den til land i hele verden. Visste du at Norge selger tilsvarende 36 millioner sjømat-middager til hele verden hver dag?

Jo bedre jobb du gjør i Fin City, dess flere poeng får du. Hvem samler flest stjerner og havner på toppen av score-listen på museet i Bergen?

 

Du kommer deg enkelt til fiskerimuseet hele året, se praktisk informasjon.

🐟 Husk at alle barn under 18 år får gratis inngang hos oss 🐟

Les mer om våre åpningstider her

Storeblå Visningssenter for Havbruk

Et besøk på Storeblå gir deg et unikt innblikk i laksens verden!

Storeblå Visningssenter for Havbruk ligger 5 minutters gange fra Norges Fiskerimuseum, i Sandviksboder 1G. Her kan du besøke vår moderne og tankevekkende utstilling om en av Norges største næringer. La deg omslutte av et audiovisuelt univers som viser dagens lakseproduksjon, betydningen av næringen for samfunnet og utfordringene som må løses for fremtiden. Er havbruk bærekraftig? Hvorfor er havbruk viktig? Hva er fremtidens havbruk?

La deg fascinere, lær mer og reflekter! Les mer om Storeblå.

Storeblå Visningssenter for havbruk er et samarbeid mellom Norges Fiskerimuseum og sjømatselskapet Lerøy. Norges Fiskerimuseum er redaksjonelt ansvarlig for formidlingen, mens Lerøy finansierer senteret.

Selfangst - næringen som forsvant

Selfangstindustrien måtte etter sin storhetstid gi tapt for internasjonale protestaksjoner.

 

 

 

G.C. Rieber & Co. A/S var bindeledd mellom selfangsten på ishavet og det internasjonale motemarkedet for selskinn. Direktør Christian Rieber ble skyteskive for protestaksjonene mot selfangst. Utstillingen byr på en film der Christian Rieber selv forteller om opp- og nedturen i selfangstindustrien. Utstillingen viser også gjenstander fra fangst og skinnhandel.

Ressurser til låns

Hvordan har vi tatt vare på ressursene i havet?

På loftet til Norges Fiskerimuseum kan du nå møte havforskere, se hvordan fiskeriteknologi har utviklet seg, og oppdage hvordan alle i verden må samarbeide om å ta vare på det blå matfatet.

Utforsk historien om havet ved å fordype deg i interessante gjenstander og fortellinger, eller samarbeid med hele familien om et mangfold av nye aktiviteter. Finn silden som svømmer under båten, hjelp fisken å slippe unne på vippebrettet, eller dykk tørrskodd ned i dypet med ROVen! Får du lyst på noe godt etter å ha lest om hvordan norsk sjømat har endret seg, og tatt en titt i kokebok-kroken, kan du prøve å få noe på kroken i Fiskertanken.

 

Det Eventyrlige Fisket

Et eventyrlig fiske gjennom historien!

De rike fiskeriene langs kysten har til alle tider vært selve forutsetningen for å kunne leve og bo i Norge. At fiskerihistorien har vært med å forme Norge som nasjon, understreker hvor nært knyttet landet vårt er til havet.

I det «Eventyrlige Fisket» kan du bli kjent med både norske fiskerier, og havbruksnæringen: Sett deg ned og lytt til tre generasjoner fiskere som forteller sine opplevelser, dykk ned i en laksemerd, eller få med deg små innblikk i vår rike fiskerihistorie.

De yngste i familien kan hilse på «Oluf», kjempekrabben som vokter inngangen til utstillingen! De kan også spille spill, eller lage egne fantasidyr

Verden Under Vann

Bli med under havoverflaten!

Bli kjent med havet, kysten og fiskene. 71 prosent av kloden er dekket av vann, men hvor ofte får du muligheten til å utforske havbunnen? Med høyteknologisk utstillingsdesign og stemningsfull scenografi får du følelsen av å bevege deg under vann, fra de store havstrømmene til vår lokale kyst. På denne reisen vil du bli kjent med mangfoldet og den finstemte balansen i livet under vann. Utstillingen på museet er rettet mot barn, men det er nok av opplevelser for alle i familien.

Her kan du prøve en dykkerhjelm eller utforske spillstasjonene som er plassert rundt omkring. Det er også forstørrelsesglass å kikke i, skjell å leke med eller du kan ta en 'selfish', et bilde av deg selv som fisk, blekksprut eller hai!

Sjøbodene

Opplev en orginal bergensk tørrfiskbod. Kjenn lukten av havet, mens du utforsker rommene og gangene med skjeve gulv og laftede vegger. 

Sjøbodene Norges Fiskerimuseum ligger i er en utstilling i seg selv. Midt på 1600-tallet var havneområdene rundt Vågen fullt utbygget. De bergenske kjøpmennene trengte nye strandlinjer til sine pakkhus, og fylte Sandviksbukten opp med sjøboder. Bodene ble særlig brukt til lagring av tørrfisk, men også mye mer. Gå tilbake i tid og utforsk et myriader av svalganger og spennende rom!

På slutten av 1800-tallet var det ca. 150 slike bygninger i Sandviken, og mange av bodene var plassert på bolverk ute i sjøen, med tilkomst for båt på alle sider. Dette ga Sandviken tilnavnet «Nordens Venezia». Det er færre enn 40 sjøboder som fremdeles står, og moderne landutfyllinger har plassert bodene på tørt land. Her på Fiskerimuseet kan du se hvordan det en gang var, da de opprinnelige kanalene er rekonstruert.

Tre museumsopplevelser for voksne

Lurer du på hva du skal gjøre i helgen? Eller kanskje du bare ønsker å oppleve noe av vår felles kysthistorie? Hos oss finner du flere spennende aktiviteter du kan gjøre alene eller sammen med en god venn.

Norges største veteranbåthavn
Rett utenfor Norges Fiskerimuseum i Sandviken ligger Norges største veteranbåthavn. Her kan du skue utover Byfjorden, og samtidig nyte bildet av veteranbåtene som ligger og dupper i havnen. Ta deg en rusletur i strandlinjen, og ta båtene i nærmere øyesyn om du vil. Her kan du oppleve alt fra gamle hvalfangstbåter til robåter. Mange av båtene forteller mye om den utviklingen Norges fiskerihistorie har hatt frem til nå. 

Salt i veggene
De historiske sjøbodene museet ligger i, er en utstilling i seg selv. Her kan du fortsatt kjenne og lukte saltet som sitter i de flere hundre år gamle veggene. Bodene ble særlig brukt til lagring av tørrfisk, men også mye mer enn det. På slutten av 1800-tallet var det omkring 150 av disse i Sandviken. I dag er det færre enn 40 som gjenstår. Er du ekstra oppmerksom, kan du fremdeles finne rester av gamle veggmalerier i tak, langs svalgangene og på vegger når du går rundt i gangene hos oss. 

De viktige historiene
Er du interessert i å finne ut mer om vår rike kysthistorie? Vi har flere spennende utstillinger, som alle sammen forteller viktige deler av vår felles fiskerihistorie. Det er tross alt havet vi har levd av i århundrer, og det er blitt en stor del av vårt lands identitet. Hos oss får du personlige skildringer fra mennesker som selv har jobbet i, eller opplevd fiskenæringen på nært hold. I tillegg kan du få et innblikk i den omstridte selfangsten, og lære mer om hvordan vi tar vare på de ressursene vi er så avhengige av. 

Velkommen til oss!