På 1940-tallet var Bergen Norges fiskeriby nr. 1 med den overlegent største eksporten av fisk og fiskevarer.
Tran sto for 50% av eksporten. Tran-firmaet Johan C Martens & Co («Tran-Martens») på Måseskjæret i Sandviken var bydelens største industribedrift, med over 300 ansatte.
I 1943 kjørte Tran-Martens en reklamekampanje for tranoljen «Markol» med Audun Hetlands spøkefulle tegninger. Verdenskrigen hadde skapt tilførselsproblemer for hermetikkindustrien, og målet var at tranolje etter Tran-Martens oppskrift skulle erstatte spansk olivenolje i sardinboksene.
Annonsene ble trykt i bransjebladet «Norsk hermetikkindustri». Det spansk-norske temaet, hvor en staut norsk fisker på oppfinnsomme måter utkonkurrerer sin spanske rival - en fyrrig tyrefekter - ble også brukt på en serie reklametallerkener.
Den forfengelige tyrefekteren er ikke politisk korrekt i dag, den forførende senoritaen heller ikke. Tallerkenene forteller om skikken med å gi vekk reklameeffekter til faste kunder - ofte askebegre, som heller ikke ville blitt godtatt!
Slik forandrer tidene seg. I dag er vi glade for at det er tatt vare på ting som forteller om Sandvikens stolte industrihistorie. Bydelen er i ferd med å bli fylt opp av kostbare boligprosjekter. Solrike Spania er ikke lengre et eksotisk reisemål. Vi glemmer fort ut handelsvarene tran, tørrfisk og sild som gjorde Bergen til en viktig by i Europa.