Hopp til hovedinnhold

8 morsomme ting å oppleve på Norges Fiskerimuseum i Bergen

Har du noen gang hatt lyst til å eller lære mer om hva som finnes under vann eller finne ut hvordan et fiskeoppdrett fungerer?

  • Bildet er et utsiktsbilde fra Bødtker rommet på museet og ut i havnen en nydelig sommerdag
    Silje Katrine Robinson

1. På oppdagelsesferd i «Nordens Venezia»

Norges Fiskerimuseum ligger i en av de gjenværende sjøbodene i Sandviken. Historien går helt tilbake til 1700-tallet. Her var det opprinnelig enkel tilkomst med båt fra flere sider, slik at det skulle være lett å losse og laste tørrfisk. Ikke rart at Sandviken ble kalt «Nordens Venezia». Kom innom og gå på oppdagelsesferd hos oss. Her kan du «lukte» historien, se saltet i veggene og finne lukene i gulvet. Kanskje får du øye på den store tørrfiskstampen som henger mellom husene også? 

  • En smilende jente ser på raudåte i utstillingen verden under vann
    Silje Katrine Robinson

2. Dykk ned i en verden under vann

I museet har vi laget en hel utstilling som gjennom lyd, lys og farger skal få deg til å føle at du er under vann. Hva med å se på skjell og snegler i mikroskopet, pusle sammen alle verdenshavene, eller ta en «Selfish»? Lær mer om gjenstandene i utstillingen ved å bruke fordypningsstasjonene. 

3. Gå på jakt etter Silja Sild

Møt Silja Sild, og følg stimen hennes til undervannsverdener, fiskeeventyr, spillstasjoner, hemmelige rom og aktiviteter. Papir og blyant får du ved start i resepsjonen. 
Jakten passer både for de aller minste og for de litt større. 

De minste må finne hvor Silja har gjemt seg, mens de større barna kan forsøke å finne svarene på Silja sine spørsmål. 
Etter jakten får de som ønsker en liten premie i resepsjonen. 

  • En jente koser seg i den virtuelle sjømatbyen Fin City
    Silje Katrine Robinson

4. Spill deg gjennom sjømatbyen Fin City

Har du noen gang lurt på hvordan oppdrettslaksen kommer seg til middagsbordet ditt? I spillet FinCity er det du som produserer laksen, fra rogn til ferdig salgsvare. Velg din avatar,  lek, lær og oppnå toppscore i spillet!
Spillet er laget for nysgjerrige barn i alle aldre. 

  • Bestefar og en liten jente fisker i fiskedammen. Får de fisk?
    Silje Katrine Robinson

5. Hvorfor må vi ta vare på havet?

Havet har alltid vært viktig for Norge, og fiskerinæringen har vært med på å forme landet vårt. Men hvordan skal vi ta vare på alt som finnes i havet? I utstillingen «Ressurser til låns» kan du lære om, hvordan fiskeriteknologi og forvaltning har utviklet seg. Du kan prøve fiskelykken i fiskedammen vår, og få små og store fisk, truede arter og søppel på kroken. Hva skal tilbake til havet, hva skal sorteres og hva kan spises? Husk at det finnes minstemål på fisk, både i fiskedammen vår og ute i det virkelige havet!

  • En gutt som leker med kjempekrabben i utstillingen det eventyrlige fisket på Norges Fiskerimuseum
    Silje Katrine Robinson

6. Hils på Oluf og bli med på lærerike aktiviteter

Oluf er en av museets mest besøkte attraksjoner! Oluf er vår gigantiske krabbe som sitter og vokter over utstillingen «Det eventyrlige fisket». Tør dere hilse på han? Vi lover at han er veldig snill. De aller tøffeste tar et bilde og deler det med oss ved å bruke emneknaggen #krabbenoluf.
I aktivitetsrommet kan du utfordre familien: hvem klarer å lage alle de ulike knutene og knopene rundt bordet? Kan dere samarbeide om å sette sammen en gammeldags tretønne? Kom og prøv da vel!

  • To personer står foran en vegg som viser tegning av en laks inni en lilla sirkel, en del av utstillingen på Storeblå visningssenter for havbruk
    Thor Brødreskift

7. Storeblå visningssenter for havbruk

Vi har laget et helt nytt visningssenter for havbruk, kalt Storeblå. Senteret ligger en liten spasertur fra Norges Fiskerimuseum. Gjennom en audiovisuell utstilling kan du reise gjennom norsk lakseproduksjon og dens betydning for nåtid og fremtid. Er havbruk bærekraftig? Hvorfor er havbruk viktig? Hva er fremtidens havbruk?


Som et supplement til utstillingen tilbyr vi turer ut til et havbruksanlegg. Sjekk nettsiden vår for tilgjengelige tider. Turen foregår i åpen RIB og passer for barn fra 12 år i følge med voksen. For mer informasjon se Storeblå sine nettsider

  • Nybakte skoleboller og varm kaffe med hjerteskum
    ToveLise Mossestad

8. Lunsj og boller i kafé Bod 24

Etter å ha gått på oppdagelsesferd i museet anbefaler vi et besøk på vår koselige kafé BOD 24 hvor det er god stemning og god mat for store og små.

Kjøp lunsj og sett deg på uteserveringen, eller kos deg med deilig hjemmebakst inne. Hos oss er alle velkommen!

Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 2