Hopp til hovedinnhold

Skjulte perler i Sandviken

Norges Fiskerimuseum i Sandviken har fått «Vardemerket's" høyeste score!

Som første museum i Bergen har Norges Fiskerimuseum i Sandviken fått «Vardemerket» og det med høyeste score av alle i Norge!

– Vardemerket er et nasjonalt merke for reiselivsopplevelser av høy kvalitet. Nysgjerrig på hva det innebærer? Da må du lese videre.

Norges Fiskerimuseum ligger idyllisk til i gamle sjøboder fra 1700-tallet. Før var det så mye som 200 slike sjøboder i Sandviken. De ble brukt til lagring av tørrfisk. Her myldret det av liv. Bergen lå nemlig perfekt plassert mellom fisket i nord og det europeiske markedet i sør. I Sandviken ble tørrfisk lagret til godt utpå 1990-tallet.

Fortsatt kan man kjenne den særegne lukten i veggene inne på museet. Både gulv og vegger har blitt skeive med tiden. Bevart veggdekor pryder fortsatt noen av rommene som vitner om en svunnen tid. Her kan du nesten gå deg vill i de smale gangene og de utallige rommene som til sammen danner Norges Fiskerimuseum. Museumsbygningene er i seg selv en viktig del av historien.

  • Bildet viser formidler Gitte Bastiansen i svalgangen på museet
    1/1
    Ingvild Festervoll Melien

Norges eldste næringsmuseum

Norges Fiskerimuseum er Norges eldste næringsmuseum. Museet flyttet inn i sine nåværende lokaler i Sandviken i 2015, men ble etablert i 1882. De gamle sjøbodene var før brukt som tørrfisklager, og ble satt opp delvis ute i sjøen for at båtene skulle ha tilkomst fra flere sider av bygget. Husene er bygget på fundamenter av tømmerstokker som gjør at både gulv og vegger blir skeive med tiden. Museumspedagog Gitte Bastiansen kjenner til hver krik og krok inne på museet.

Bergen – perfekt plassering

To utvekslingsstudenter er på vei ut i en kajakk i havnen utenfor Norges Fiskerimuseum. Det har endelig sluttet å regne. Temperaturen er akkurat passe. Sem og Zoe som de heter, har bodd i Norge i et år. Lenge har de tenkt på å ta turen til museet og låne en miljøkajakk, en tur der du både padler og plukker med deg søppel i vannet.

– Vi hørte om Norges Fiskerimuseum fra noen venner allerede da vi kom til Bergen for snart et år siden. Og i dag kom vi oss endelig av gårde, forteller Sem.

 De to jentene, som er fra Belgia og Storbritannia, synes Bergen er en nokså liten by med korte avstander. Turen ut til museet var ikke lang.

 – Det var kun fem minutter med buss fra Bryggen, fortsetter Zoe.

  • 2 jenter på vei ut med miljøkajakk i jakt på søppel i området rundt Norges Fiskerimuseum
    1/1
    Hos Norges Fiskerimuseum er det lagt til rette for aktiviteter både innendørs og utendørs. Utvekslingsstudentene Sem og Zoe har kommet til museet for å låne en miljøkajakk. Det er en fin måte å se Sandviken fra sjøen, samtidig som man plukker med seg søppel man finner underveis. Ingvild Fostervoll Melien

Alt du trenger for å forstå Norge

– Du kan ikke forstå Norge uten å kjenne til fiskerihistorien, sier Gitte Bastiansen. Hun er museumspedagog og formidler ved museet.

Hver dag viser hun barnehager, skoleklasser og andre besøkende rundt på området. For Norges Fiskerimuseum er virkelig en skjult perle, både for store og små. Robåtutleie, interaktive spill, oppgaver som skal løses, kafé og ikke minst Storeblå visningssenter med egne rib-turer, er bare noe av det museet kan skilte med. Men la oss begynne innendørs.

­– Vi har tre faste utstillinger som viser hvorfor Norge har så mye fisk, hvordan vi har utviklet fiskeriene våre og konsekvensene dette har hatt for fisken, fortsetter Bastiansen.

  • Formidler Gitte Bastiansen står i utstillingen "Verden under vann"
    1/1
    Museet har flere utstillinger som passer for både barn og voksne. Historiene blir formidlet både teknologisk og analogt. Ingvild Festervoll Melien

En verden under vann

Vi har kommet inn i den første utstillingen der en undervannsverden åpenbarer seg med klukkende lyder, dempet blålig belysning og virtuelle dyr som svømmer i bedagelig tempo over veggene.

Et par turister er også i rommet. De tester ut den populære «selfish»-maskinen der du får ansiktet ditt på en fisk. Etterpå kan du finne igjen din egen «selfish» nede i resepsjonen.

Litt bortenfor henger flere plaketter med fiskearter i Norge.

– Det er faktisk gamle gipsfigurer som museet fikk laget på 1890-tallet, forklarer Gitte Bastiansen.

Norge har verdens nest lengste kystlinje og verdens lengste isfrie kystlinje.

– Og på den måten er det lett for oss å høste av ressursene i havet, forklarer museumspedagogen.

  • 1/2
    Etter etableringen av fiskerimuseet i 1882 fikk museet laget en rekke gipsfigurer av fiskearter i Norge De er like fine i dag som for 140 år siden, og har fått plass på veggen i utstillingen om livet under vann. Les også om 8 morsomme ting å oppleve på Norges Fiskerimuseum i Bergen.
  • Utstoppede fisk på vegg
    2/2
    Ingvild Festervoll Melien

Det eventyrlige fisket

Fortsatt er fiske et av Norges farligste yrker. I filmen der tre generasjoner fiskere; bestefar, sønn og barnebarn, snakker om sine opplevelser, får man høre om både sorger og gleder ute på havet.

– Filmen er en av våre mest populære installasjoner, forteller Bastiansen. 

Filmen er en del av den andre utstillingen kalt «Det eventyrlige fisket». Her får man et innblikk i fiskerinæringen helt tilbake til 1754 da det norske kontoret overtok tørrfiskhandelen etter hanseatene på Bryggen.

For barna er det kanskje vel så spennende å klatre på den kjempestore krabben Oluf som vokter utstillingen med sine digre krabbeklør.

– Visste du at krabber nesten er blinde og at det er derfor de går sidelengs. De bruker i stedet følehårene de har på føttene til å kjenne hvor de er, skyter Gitte Bastiansen inn.

  • Bildet viser Oluf, den store krabben som er en ekte landkrabbe. Han elsker at barn kommer og klatrer på han,
    1/1
    Heldigvis er ikke ekte krabber så store som Oluf. Han er laget av ekte skinn og tåler godt at barn klatrer på den. Ingvild Festervoll Melien

Det blå matfatet

I den siste utstillingen, «Ressurser til låns», lærer man om hvordan det blå matfatet har blitt, og blir forvaltet. For hvordan kan man på best mulig måte passe på at man ikke fisker opp all fisken?

Her inne kan barn og voksne sammen gjøre et dypdykk i havet, sveive seg gjennom hvalfangsthistorien eller fiske i den magnetiske fiskedammen.

– Barnebarn og besteforeldre blir ofte stående og fiske sammen i dammen og diskutere de forskjellige artene, hvilke fisk som er rødlistet og hva man skal gjøre hvis man finner søppel i sjøen.

  • Formidler Gitte Bastiansen demonstrerer hvordan en kan fiske i fiskedammen
    1/1
    Gitte Bastiansen viser hvordan man kan fiske opp torsk fra den magnetiske fiskedammen, som er en del av utstillingen «Ressurser til låns». I fiskedammen må man skille mellom vanlig fisk, truede arter og søppel. Ingvild Festervoll Melien

Bli en lakseprodusent

Siste tilskudd til Norges Fiskerimuseum er den virtuelle sjømatbyen Fin City. Akkurat i dag har museumspedagogen rommet for seg selv.

Først oppretter hun en avatar. Deretter er det bare å sette i gang lakseproduksjonen fra klekking av rogn til fisken er pakket og sendt ut i verden. I virkeligheten eksporteres det daglig ca. 14 millioner laksemåltider ut av Norge

– Fin City er kjempepopulær. Den passer best fra tiårsalderen  og oppover, men yngre barn er her ofte med foreldrene sine, forteller Gitte Bastiansen.

  • Formidler Gitte Bastiansen spiller i den virtuelle sjømatbyen Fin-City
    1/1
    Vil du prøve deg som lakseprodusent? Da kan du teste ut det virtuelle spillet Fin City hvor du får poeng for valg og utførelse av oppgaver. Ingvild Festervoll Melien

Norges største veteranbåthavn

Utenfor har utvekslingsstudentene Sem og Zoe kommet seg et lite stykke ut i havna. Med seg har de bøtte og hov for å plukke søppel. De har raskt fått dreisen på padlingen og glir forbi både minifergen Beffen og et stort vikingskip. Havnen utenfor museet er nemlig en av Norges største veteranbåthavner, med alt fra hvalfangstbåter til gamle robåter.  

I sommerhalvåret legger Beffen til i havna flere ganger om dagen. Den går i rute mellom Vågen og Gamle Bergen. På veien stopper den utenfor Norges Fiskerimuseum slik at besøkende kan få seg en tur på museet og spise litt på Bod 24. Når Sem og Zoe kommer tilbake til land har de tenkt å gjøre nettopp det.

– Vi vil gjerne lære mer om Norges fiskerihistorie før vi drar herfra, avslutter de.

Hvordan komme seg til oss? Se praktisk informasjon

Se våre åpningstider her.

 

  • To jenter på vei ut av havnen i en grønn kajakk, for å plukke søppel langs land i nærområdet
    1/1
    Sem og Zoe er på vei ut den lille bukten utenfor Norges Fiskerimuseum. Det er gratis å leie den grønne miljøkajakken. Om du vil leie robåt er det også mulig. Ingvild Festervoll Melien
Museum24:Portal - 2024.09.14
Grunnstilsett-versjon: 2